Обсъждат творчеството на Чудомир в Казанлък

09:04, 01 апр 17 / Култура 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Литературно – художествен музей „Чудомир“ в град Казанлък събра водещи учени, изследователи на литературното творчество на големия разказвач Чудомир, в рамките на едноименните празници.

Под мотото „Чудомир, другите, годините“ третото издание на научния форум продължава да следва целите на литературоведи, хуманитаристи и изкуствоведи, познавачи на сатирата на Димитър Чорбаджийски да направят отново близки неговите творби до младите, като надградят общи познания и допълнят пренебрегнатото от литературната наука за сладкодумния автор.

Сред участниците са проф. Николай Аретов, д-р Румен Шивачев, доц. Мая Гочева, а сред разглежданите теми - „ Дневникът на Чудомир и неговият контекст“, „ Типажите на Чудомир и Константин Гълъбов – за генезисът на жанровете“ и др.

Амбицията на организаторите на конференцията от Община Казанлък, фондация „Чудомир“, ЛХМ „Чудомир“ и Национален паметник – музей „Шипка – Бузлуджа“ е в края на годината да бъде издаден втори сборник с есета и доклади за Чудомир, който да продължи традицията с представяне на различни гледни точки на специалистите за мястото и ролята му в българската литература.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама