Съдът отмени забрани за религиозна агитация в Стара Загора

10:29, 10 апр 17 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старозагорският административен съд обяви за нищожни текстове от Наредбата за обществения ред в община Стара Загора, свързани с религиозна пропаганда.

Производството е образувано по оспорване от старозагорските:   Християнска църква „Месия”, Християнска църква „Сион”,  Българска Божия църква „Възраждане”, Църква на Бога „Мостът”, Апостолски Християнски център „Живот в слава” и Евангелска Християнска Баптистка църква, против разпоредбите на чл.25а, чл.25е, чл.25з, ал.1 и ал.4 и чл.25к от Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора, както и по жалба на РИ „Свидетелите на Йехова в България”  София. В жалбата са оспорени разпоредбите на чл.25з, чл.25ж., 25е от Наредбата на обществения ред в Община Стара Загора.

Според жалбите оспорените разпоредби противоречат на правни норми от  Конституцията на Република България,Закона за вероизповеданията и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Иска се обявяване на тяхната нищожност.

Ответникът Общински съвет Стара Загора изразява несъгласие с оспорването, а представителят на Окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение, че оспорването е основателно.

От делото става ясно, че приемането на измененията в Наредбата за обществения ред е било инициирано от общинските съветници Гергана Микова и Николай Диков с мотиви зачестилите сигнали, че деца и младежи биват притеснявани по улиците на града от различни емисари, които под различни форми /печатна литература, аудио и видео информационни носители/ им предлагат безплатна информация със съмнителен характер. В определена възраст тази информация би могла да бъде опасна и подбуждаща опасни действия.

Проектът за изменение на наредбата е качен на сайта на Община Стара Загора, като е дадена възможност на гражданите да правят своите предложения. Такива не са получени. Със свое решение от 28.04.2016 г., Общински съвет Стара Загора е приел промените.

Според съда обаче, оспорените разпоредби на Наредбата са нищожни, защото с тях се регулират средствата и начините на провеждане на религиозна дейност и упражняване на конституционно закрепеното право на вероизповедание, като се въвеждат забрани за публични религиозни прояви, въвеждат се правила относно местата за тяхното провеждане, за публично изразяване на верски убеждения, за религиозна пропаганда по улиците, както и такава пропаганда по домовете на гражданите, без тяхното съгласие и рекламирането на чудодейни, лечебни и целителни ефекти от дейността по вероизповеданията, ако този клиничен ефект не е удостоверен от здравните органи, които вече са уредени със  Закона за вероизповеданията. 

С преуреждането им и въвеждането на допълнително забрани и правила, Общинският съвет е  излязъл извън рамките на нормотворческите си правомощия. Оспорените разпоредби противоречат на нормативни актове от по-висока степен.  

Затова и съдът обявява нищожността на разпоредбите на чл.25а, чл.25е, чл.25ж, чл.25з и чл.25к от Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама