Болен от ку треска е регистриран в Стара Загора

16:54, 18 апр 17 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През изминалата седмица са регистрирани общо 47  случая на заразни заболявания, при 40 за предходната седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора.

От групата на капковите инфекции са установени 36 случая на болни от варицела от Стара Загора, Казанлък  и село Енина. Те са с 12 повече, в сравнение с предходната седмица. Четирима са заболелите от скарлатина в Стара Загора и Казанлък.

Регистрирани са и болни от чревни инфекции. Четири случая на ентероколит  има в Стара Загора, Чирпан, с.Богомилово с.Паничерево. Те са с два по-малко от предходната седмица. Има и един болен от салмонелоза в с. Горно Сахране.

Един старозагорец е заболял от вирусен хепатит.

Установен е и един случай на заболяване от ку треска в Стара Загора. По категория случаят е класифициран като потвърден, уточниха от РЗИ.  Ку треската е заболяване, което засяга животни и хора.  В научната литература то е известно още и като Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип, Query Fever и др. Причинител на болестта еCoxiella burnetii, изключително издръжлив и остава дълго време жизнеспособен във външна среда. Основният резервоар на заболяването при домашните животниса говедатаовцете и козите като причинителят се отделя, чрез млякотофекалиитеурината и околоплодната течност при раждане. При хората около 50% от болните показват клинична проява треска продължаваща 1-2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщанедиария и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама