Лекарката оперирала безплатно окото на Мишо от Стара Загора, се срещна с класа му

16:23, 19 апр 17 25 794 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Средства за робот Локомат събират деца и родители от ХI-то основно училище „Николай Лилиев” в Стара Загора. Те се включват в кампанията на българската офталмоложка  доктор Анелия Хохвартер, която върна зрението на техния съученик Мишо, след безплатна операция.

Локоматът е уред за раздвижването на хора с детска церебрална парализа, инсулт и други тежки заболявания. Подкрепата им за каузата е и жест на благодарност към доктор Хохвартер, за доброто, което тя стори за Мишо. 

Миналата година по време на лятната ваканция, старозагорският ученик Михаил Иванов е ударен с пръчка в дясното око. След прегледи става ясно, че второкласникът се нуждае от операция. Клиника в Израел иска 12 000 долара за интервенцията. Сумата е непосилна за семейството на детето.

Неговата учителка Димитринка Костова даде началото на кампания за събиране на средства. Тя се отказа от цветя за 15-ти  септември и призова парите от тях да се събират за операцията на Мишо. Стотици хора откликнаха на идеята и сумата бе събрана.

Българската лекарка Анелия Хохвартер, която работи и живее във Виена, гледала репортажа за учителката и предложи да оперира безплатно малкия Мишо. Българката е известен офталмолог в клиниката по очни болести „Рудолфщифтунг“ и научен работник в института „Лудвиг Болтцман“ по ретинология и биомикроскопична лазарна хирургия. Има опит в операциите на перде, отлепване на ретината, лечението на глаукома и витреоретинална хуриргия (над 3000 операции).

Днес съучениците на Мишо и доктор Хохвартер се срещнаха в класната стая. 
„Исках да видя децата и да им изкажа моето възхищение от това, че са единни и че са добри”, сподели развълнувана лекарката.  Тя сподели, че операцията е била трудна, но Мишо вече вижда.
„Ние пък сега решихме да се отблагодарим за този жест, като се включваме в кампанията за събиране на средства за Локомат, който може да помогне на много хора”, обясни Димитринка Костова. Вече са събрани 1476 лева за кампанията. 
Според д-р Анелия Хохвартер апаратът може да се закупи за 370 000 евро, като в цената влиза 3-годишно сервизно обслужване, доставка и обучение на персонал. Тя започна кампанията още м.г. с представянето на романа си „Пътуване”, средствата от чиято продажба са предназначени за кампанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама