Духовното обгрижване в болничните заведения обсъждат в Стара Загора

07:00, 20 апр 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, днес в Стара Загора ще се проведе кръгла маса на тема „Духовно болнично обгрижване – проблеми и практики“, съобщиха от Старозагорската митрополия.  Организатори на форума са Старозагорската света митрополия, Тракийският университет, Областна администрация, община Стара Загора и Сдружение „Приятели на Русия и православния свят“.

С организирането на Кръглата маса за пореден път пред местната общественост ще бъде поставен въпросът за необходимостта от възстановяването на храма в бившата окръжна болница, днешна УМБАЛ „Проф.Стоян Киркович“, който е закрит след 9-ти септември 1944 година, уточниха организаторите. В този храм са извършвани празнични богослужения и духовно обгрижване на вярващите болни, потърсили медицинска помощ в болничното заведение. За съжаление, независимо от желанието за черкуване на граждани и болни, до този момент православният храм е затворен и не могат да се извършват църковни служби. За да стане достъпен за християните, са събрани подписи на много хора от града и региона.

След промените във всички водещи университетски болници в България и десетки общински, и частни са изградени или   възстановени местата за духовна подкрепа при лечение на болните. В УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ човешкото право за духовна помощ в тежкия момент на боледуване, все още не е предоставено.

В очакване на подкрепа за скорошно връщане на храма на Православната църква, редом с учените, които ще говорят по темата, ще участват и свещеници от епархията. За „Пастирските грижи, съпътстващи лечението на болния“ ще говори отец Живко Желев. Отец Иван Генов ще представи „Проблемът наркомания от православна гледна точка“. „Духовното обгрижване на хора с психични проблеми“ ще разяснява отец  Димитър Стойнов. Отец Йордан Карагеоргиев пък ще разкаже за служението на Българската православна църква в Старозагорската държавна болница в периода от 1940 до 1990 година.

„Ние добре съзнаваме нуждата от особена грижа за лечението на страдащите от различни заболявания човеци. Тази именно грижа за боледуващите наши ближни ние разбираме като комплекс от мерки, целящи възстановяването и оздравяването на човека в неговата психосоматична цялост, т.е. като грижа не само за диагностициране и терапия на конкретното заболяване, но и грижа, целяща духовната подкрепа на страдащите от различни болести“, се казва в писмо на митрополит Киприан до проф. д-р Павел Димов, председател на Инициативния комитет за провеждане на кръглата маса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама