• Снимка:община Казанлък На "Хелвеция" е извършена консервация и реставрация на мазилкова украса, на градежите и подовете.

С официална церемония днес ще бъдат открити обектите по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“, информираха от община Казанлък. Тя ще се проведе от 11.30 часа в района на двете гробници, разположени в землището на град Шипка. 

Благодарение на дейностите по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“, е опазено и социализирано част от богатото културно наследство в Долината на тракийските владетели. Проектът допринася за реставриране и запазване за бъдещите поколения на два уникални паметника на тракийската култура с национално значение и дава възможност те да бъдат достъпни за посещения от граждани и туристи.

Изградена е нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на тракийските могили „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“. Районът около приемната сграда и гробниците е облагороден. Ще бъде разкрита зона за рекреация и малък паркинг.

Реализацията на проекта съхрани автентичния вид на обектите и същевременно осигури социализацията им по съвременен и привлекателен за туристите начин, коментираха от Общината.

Проектът „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“ се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма „Културно наследство и съвременни изкуства“. Бенефициент е община Казанлък с партньор по проекта - Исторически музей „Искра“, Казанлък. Общата стойност на проекта е 1 419 614 евро, представляващи 100 % безвъзмездна финансова помощ.

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно