Телемост свърза Самара и Стара Загора

18:16, 20 апр 17 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В специален телемост днес Старозагорският митрополит Киприан и кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправиха приветствие към жителите на побратимения град Самара, по повод организирания Ден на Самарското знаме. В телемоста участваха и представители на правителството на Самарска област и Самарската епархия.

В историческия ден, преди 140 години, на 20 април се състояло освещаването на Самарското знаме, след което то потеглило през Сизран и Москва за България.

 „Самарското знаме е най-яркият исторически символ на братството, любовта  и  единството между нашите побратими- градове Стара Загора и Самара, между нашите християнски градове, които ние ще предадем на младите поколения. След края на войната, знамето, избеляло и напоено с кръвта на героите, се съхранява и до днес като свещена реликва. През тази година Община Стара Загора ще отбележи 140-годишнината от боевете за защита на Стара Загора, в които участва за първи път Самарското знаме, със специална програма от поредица събития.

Стара Загора пожелава на всички самарци и целия руски народ здраве, благоденствие, непоколебима вяра в непреходните наши християнски ценности”, заяви в обръщението си кметът Живко Тодоров. В телемоста с България Старозагорският владика отслужи тържествен молебен в митрополията. Молебени бяха отслужени едновременно във всички храмове на Самарска област.

Със специална програма в Самара отбелязват 140-та годишнина на дружбата между двата града. В нея влиза и реализацията на проект „Самарско знаме“, който включва увековечаване на паметните места, свързани с историческия път на знамето. Не са малко местата, които напомнят за руско-българската дружба в Самара, като „Шипка“, улица „Стара Загора“ и др. Започва и активна работа по създаването на точно копие на Самарското знаме, в която, както и преди 140 години, ще участват монахини от Иверския манастир.

Проявите, организирани от Община Стара Загора във връзка с честването на 140 години от боевете за защитата на града, включват повече от 15 събития, сред които възпоменателна историческа реконструкция на боевете край града и спасяването на Самарското знаме, по време на Руско-турската война, осъществена от дружество „Традиция“. Кулминацията ще бъде светлинно-звуковия спектакъл „Молитва за Стара Загора“, който ще се състои на 31 юли т.г., от 21.00 часа, на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама