Старозагорски ученици преоткриха математиката в практиката

10:40, 24 апр 17 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учениците от групата по "Приложна математика, математика за живота"  в старозагорското СУ „Иван Вазов“ представиха разработките си по проект „Твоят час”.  Заниманията са водени под ръководството на  Динко Цвятков.

На презентацията присъстваха преподавателите от гимназията, както и  Олег Стоилов, председател на Старозагорската Търговско-промишлена палата и координатор  на Регионален академичен център Стара Загора. Той, заедно с Динко Цвятков и Регионално управление на образованието  съдействат на Института по математика и информатика към БАН за въвеждането на изследователския подход при преподаване на математика  и информационни технологии в училищата от Старозагорска област.

Динко Цвятков разказа, че по време на обученията, с помощта на софтуер за динамична математика GeoGebra  младите приложни математици са преоткривали факти и правила, изучавани в редовните часове по математика, които са прилагали в поставените им задачи. Те са видели на практика смисъла на изучаваното по математика. Почувствали са, че могат да поставят начало, чийто е край е там, докъдето стига въображението им. Усетили са, че математиката е навсякъде около нас, че всеки природен феномен може да бъде описан на езика на математиката.

 „За мен през всички месеци на активна творческа работа най-важни бяха емоциите на учениците.  Чрез овладяването им заедно преодолявахме трудностите. Така учениците добиваха увереността, че могат да се справят с поставените задачи и повишаваха самочувствието си.  Това е сигурна гаранция, че тази извънкласна форма е изключително ползотворна за развитието на учениците като личности и за формирането на основните ключови компетентности заложени в Европейската референтна рамка, за учене през целият живот“, сподели Цвятков.

Талантливите математици Иван Петров, Денис Неделчев,  Десислава Василева,  Ивана Денева, Венцислава Бойчева, Кристина Иванова, Мария Калчева, Памела Георгиева, Стефани Гяурова от 9 а клас профил "Информационни технлогии" и Светослав Ангелов от 11 б клас профил "Предприемачество и мениджмънт", представиха математическите закономерности чрез различни изразни средства, включително и  с танци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама