Драгомир Стойнев: Дадоха зелена светлина за комплекса „Марица-изток”

18:49, 24 апр 17 25 947 Шрифт:
Автор:

„Писмото на еврокомисаря по околната среда Кармену Вела в отговор на българския евродепутат Петър Курумбашев, за съдбата на горивните инсталации у нас, дава зелена светлина за развитието на българската енергетика и в частност на комплекса „Марица-изток”, независимо какво ще бъде решението на Европейската комисия на 28 април”, каза в Стара Загора днес Драгомир Стойнев, депутат от района и бивш енегиен министър. Той благодари на всички български евродепутати, които се обединиха и подписаха петицията изготвена от Курумбашев, за спасяването на българския въгледобив и централите, работещи с местни лигнитни въглища. 

В писмото се казва, че когато става въпрос за богати на сяра горива, се отделя специално внимание на инсталациите с мощност над 300 MW, специално проектирани да изгарят местно произведени лигнитни въглища. Спрямо тях се предвижда, че при невъзможност да постигнат общите изисквания за емисиите на серен доиксид, може да се използува алтернативен метод. Що се отнася до актуализацията на разрешенията за инсталациите, попадащи в обхвата на директивата, за отделни случаи, може да се предостави дерогация (отлагане).

„Сега трябва да се свърши добре административната работа по подготовка на документите за искане на дерогация за съществуващите мощности”, обясни Стойнев.

По думите му обаче това не означава, че проблемите в българската енергетика са решени. „Много сериозен остава проблемът с липсата на инвестиции в мините и ТЕЦ „Марица-изток 2”. Ние ще следим под лупа и кадрите, които се назначават”, категоричен бе старозагорският депутат. „И миньорите, и енергетиците трябва да са спокойни, ще продължат да работят, надявам се и при по-добри условия”, коментира още бившият енергиен министър. Той бе категоричен, че трябва да има държавна подкрепа за ТЕЦ „Марица-изток 2” за студен резерв и за емисии.

„БСП е готова да подаде ръка, за да имаме обща позиция. Всички политически сили трябва да бъдем заедно по проблемите на енергетиката пред Европейската комисия, винаги може да се намери решение”, обясни Стойнев.

„Ние ще подкрепим новото правителство в три основни направления”, каза още Стойнев, който е и зам.-председател на Парламентарната група на „БСП за България”. По думите му това са председателството на Европейския съюз, националната външна и вътрешна сигурност, и демографската криза.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама