Намалиха глобата на старозагорка, хранила бездомни животни

10:44, 25 апр 17 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старозагорският районен съд намали глобата наложена на старозагорката И.В. за хранене на бездомни кучета и котки на улицата, около жилищен блок.

Делото е образувано по жалба на старозагорката, която твърди пред съда, че наказателното постановление, издадено от община Стара Загора, е незаконосъобразно и моли да бъде отменено.

То е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение от 26.09.2016 г., жалбоподателката е санкционирана за нарушение на чл.37 от  Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места на Община Стара Загора (”Забранява се предлагането/поставянето на храна и хранителни отпадъци на безстопанствени кучета и котки на обществени места, с цел предотвратяване създаването на хранителни навици и териториалност”), изразяващо се в това, че на 26.09.2016 г. около 10.10 часа в град Стара Загора, в кв.”Железник”, от южната страна на ул.”Загорка” е поставяла храна и хранителни отпадъци на безстопанствени кучета и котки, като с тези си действия е създавала хранителни навици и териториалност на животните.

В хода на съдебното следствие се установява, че не става въпрос за изолиран случай, а за установена от жалбоподателката трайна практика да храни безстопанствени котки и кучета около блока, където живее.

Съдът не констатира съществени нарушения на процесуалните правила при съставянето акта и наказателното постановление, обуславяща отмяната му като незаконосъобразно.

Същевременно, имайки предвид, че за извършеното нарушение се предвижда наказание ”глоба” в размер до 300 лева, а наказващият орган е определил същото под средния му размер – 100 лева, а от друга страна - поводът за извършване на последното (грижа и милост към бездомните  животни), както и това, че конкретното нарушение за нея се явява първо по ред, съдът намира, че наложеното наказание ”глоба” в размер на 100 лева се явява необосновано завишено.

Затова съдът намалява размера на наложената глоба от 100 лева на 50 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Стара Загора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама