Над 700 юноши са обучени в Международния младежки център в Стара Загора

13:35, 25 апр 17 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В различни неформални дейности на единствения у нас Международен младежки център със сертификат за качество от Съвета на Европа, който работи в Стара Загора, са обхванати 708 младежи на възраст между 15 и 29 години. От тях повече от 25% са в неравностойно положение и роми. Успешно обучени в различни области са 253 от младежите, чрез неформалния образователен профил на центъра като инструмент за социално включване по проект. Развиването на международните партньорски отношения дава възможност за обогатяване на дейностите  и постигане на международни стандарти при реализирането на младежката работа.

Създадените клубове по английски език, популярна психология и модерни и народни танци, привличат все повече младежи, като ги приобщават и насочват от интересните и занимателни моменти към сериозния избор на образование и професионална реализация, разказаха работници от Центъра. Дейността му стартира с проучвания и  картографиране на кварталите с преобладаващо ромско население и активна работа в района на кв.“Лозенец“.  Провеждат се информационни кампании в училищата и социалните институции, работи се и с родителите.

Работата по проекта приключва на 30-ти април т. г. Той се изпълнява по Компонент 1 – „Грижа за младежи в риск“ на Програма BG06 „Деца и младежи в риск“, чрез  Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство с финансовото съдействие на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Общата стойност на проекта е  1 395 380 евро, бенефициент е община Стара Загора, а партньор – НПО „Свят без граници“.

Европейският комитет по въпросите на младежта присъди Знак за качество на Съвета на Европа на Международния младежки център в Стара Загора, за водещата му роля като модел за работа с млади хора и младежи в риск. Той единствен, от общо четирите центъра в България, получи знака за качество, който влезе в сила от 1 януари 2017 г. и има първоначална продължителност 3 години.

Община Стара Загора е осигурила от бюджета си финансиране на дейността на центъра до края на 2017 г. В Общинския съвет предстои да се вземе решение за преминаването му като звено в структурата на общинската администрация. Ще се работи в посока на разширяване на дейността му, която да обхване още деца и родители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама