Орязаха парите на болниците в Старозагорско

19:00, 25 апр 17 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Писмо с несъгласие по повод средствата, които ще отпусне Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на Старозагорска област за три месеца, изпратиха до всички институции управители на болници в Старозагорско.

Ръководствата на общинските болници в Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Раднево, частните болници в Стара Загора „Тракия“, „НиаМед“, МБАЛ „МК Свети Иван Рилски“, очен медицински център „Трошев“, Тубдиспансер и други здравни заведения заявиха, че са силно обезпокоени от факта, че вместо бюджетите им да бъдат увеличени спрямо предходната година, според заложеното 8% увеличение в Закона за бюджета на НЗОК, те са намалени с 4%.

Разпределението на предвидените средства по региони за тримесечието май – юли 2017 г. драстично ощетява болниците и пациентите в Старозагорска област, което е видно от сравнителна таблица, представена днес пред журналисти.

 В графиката се вижда, че на пациент в Стара Загора Здравната каса отпуска за лечение едва 31 лева, докато в Пловдив сумата е 77 лв. на човек, в София - 75 лева, в Плевен - 48 лева, Пазарджик - 38 лева. Въпреки че Стара Загора е университетски център и тук се изпълняват сложни по обем дейности и са разкрити лечебни заведения с висок капацитет и с високо ниво на компетентност, финансирането на болничната помощ е на нивото много по-малки региони.

„Има голяма опасност да няма договор със Здравната каса в Старозагорска област. С така определения ни бюджет, не сме в състояние да изпълняваме дейността си”, информира Иван Колев, прокурист на болница „Тракия” в Стара Загора.   „Стана тенденция в област Стара Загора да се намаляват средствата”, допълни Колев.  

Според д-р Неделчо Тотев, управител на болницата в Чирпан, все по-трудно става за оцеляване. С повишаване на минималната работна заплата, разходите се увеличават, и общинските болници все повече затъват. „Може да се стигне до изпадане във финансов колпас”, предупреди Тотев.

Протестното писмо е подписано от всички по-големи частни и общински болници, без държавната УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” и Онкодиспансера в Стара Загора.Ръководителите на лечебните заведения настояват за увеличаване на определените средства за РЗОК Стара Загора. В противен случай може да се наложи пациентите да заплащат престоя си в болниците, независимо че са здравно осигурени, предупредиха те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама