Живко Тодоров:Референдумът е единствен начин да вземем мнението на хората

14:18, 27 апр 17 25 568 Шрифт:
Автор:

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров предлага създаване на Фонд за решаване на тежки казуси като този за Бедечка, свързани с реституция на частни имоти в зелени площи. Чрез него терените да бъдат придобити от държавата и общините, за да се приключи с унищожаването на зелени площи и дървета.

„Референдумът е единствен начин да вземем мнението на хората и да не се прехвърля отговорността на Общинския съвет и на кмета. Защото има цена за запазването на парка. Аз съм убеден за себе си, нека се ангажират всички отговорни органи да проверяват, да разследват. Да спрат спекулациите и да се изнесе цялата информация”, каза днес на общинската сесия Живко Тодоров.

Местните старейшини приеха предложението на 36 свои колеги да бъде проведен местен референдум на 18.06.2017 г. в Стара Загора, с въпрос :„Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка”, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници : от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Хр. Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора“. Решението бе пирето с 44 гласа „за“. В него те възлагат на кмета на Общината и общинската администрация да осъществят организационно-техническата подготовка на местния референдум. С 40 гласа „за“ днес бе приет и докладът на създадената по предложение на кмета Временна комисия, която изготви варианти за решение на проблема.

„Решението чисто юридически е само едно – изменение на Общия устройствен план (ОУП), така че да бъде заложено на тази територия да има парк, което автоматично означава и отчуждаване на частните имоти там. Те са 264 дка, това касае доста голяма площ, както и доста голяма сума, която трябва да се задели за целта. Затова преценихме, че е най-добре въпросът да бъде подложен на референдум, за да може гражданите да решат дали са склонни това да се случи през следващите 15 години, защото толкова ще бъде срока за започване на процедурата по отчуждаване“, така кметът Живко Тодоров определи значимостта на въпроса за старозагорци.

В момента има наложен двегодишен мораториум на строителството на терени в „Бедечка”. По думите на Живко Тодоров приблизително 30 млн. лв. ще струва изкупуването на имотите. Крайната цена обаче се определя от съда, ако има обжалване от страна на собствениците. Приблизително същата сума ще бъде  необходима и за изграждане на инфраструктура – канализация, водоснабдяване, осветление, улици и тротоари. Искаме да знаем за какво хората са готиви да дадат парите от своите данъци“, добави Тодоров.

Според него демокрацията означава, че е време референдумът да бъде форма на участие на гражданите във вземането на решения. Той е необходим, за да се даде легитимност на решението, което ще трябва да вземе Общинският съвет след провеждането му.

Живко Тодоров предложи още да се проведе широка разяснителна кампания и да се стимулират хората да гласуват.

На редовната си сесия общинските съветници избраха и нов председател. След гласуване на единственото предложение за председател на Общинския съвет в Стара Загора, с 35 редовни гласа "за"  бе избран адвокат Таньо Брайков. Той заема мястото на Емил Христов, който вече е народен представител от 27-и Старозагорски избирателен район. Таньо Брайков е общински съветник първи мандат и досега бе председател на Постоянната комисия по законност и обществен ред.

Двама нови общински съветници също положиха клетва днес. Гочо Карагьозов и Светлана Иванова влизат на местата на Емил Христов и Радостин Танев от ГЕРБ, избрани за народни представители.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама