Приеха нови и по-стриктни изисквания за вредните емисии от въглищните централи

19:13, 28 апр 17 25 711 Шрифт:
Автор:

Днес в Брюксел беше гласуван Референтният документ на Европейската комисия, който описва най-добрите налични техники за изгаряне на различни видове гориво от европейските електроцентрали (LCP BREF), съобщиха от „Грийнпийс”- България.

 BREF залага нови и по-стриктни изисквания за вредните емисии и въпреки силното лобиране срещу приемането му (включително и от представители на България), документът бе одобрен и изискванията му ще започнат да се изпълняват от 2021 г.

Одобрението на Референтния документ стана възможно благодарение на гласовете на прогресивните държави членки и въпреки силното лобиране от страна на държави като Германия, България, Полша и Чехия. Екологичните организации „За Земята“ и „Грийнпийс“- България смятат въвеждането на нови и по-стриктни норми за проява на здрав разум и приветстват решението.

 „Приемането на BREF е добра новина за здравето на европейските граждани, както и за околната среда. Днешното решение слага край на толеранса, който се дава на големите електроцентрали да замърсяват въздуха ни. Това ще гарантира, че тези най-големи замърсители или ще инвестират в подобрение на технологиите, или ще трябва постепенно да затворят“, коментира Теодора Стоянова от „Грийнпийс“- България.

Що се отнася до финансовите последици от BREF, според двете организации, позицията на въглищната индустрия в България не се базира на детайлен анализ на техническите възможности на местните ТЕЦ. С малко инвестиции, иновативни подходи и подобряване на ефективността, на новите изисквания може да се отговори доста по-лесно и многократно по-евтино в сравнение с това, което се обявява в публичното пространство.

Припомняме, че българските едродепутати изпратиха петиция, подготвена от Петър Курумбашев, за сапсяване на българския въгледобив и централите, работещи с местни въглища. В отговора на еврокомисаря по околната среда Кармену Вела бе дадена „зелена светлина” за възможност за дерогация (отлагане). Според Вела когато става въпрос за богати на сяра горива, се отделя специално внимание на инсталациите с мощност над 300 MW,  проектирани да изгарят местно произведени лигнитни въглища. Що се отнася до актуализацията на разрешенията за инсталациите, попадащи в обхвата на директивата, за отделни случаи, може да се предостави дерогация (отлагане).

„Сега трябва да се свърши добре административната работа по подготовка на документите за искане на дерогация за съществуващите мощности”, обясни преди дни старозагорският депутат Драгомир Стойнев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама