Миньорите са готови на война за защита на интересите си

13:44, 18 май 17 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Готови сме да търсим решения с всички средства. Готови сме за война”, каза днес в Раднево, инж. Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”. Той е на двудневна визита в синдикалните организациии в „Мини Марица-изток” и ТЕЦ „Марица-изток 2”. По думите му, целта е да се консолидират действията по  приетите документи от Съвета на Европа за горивните инсталации, които поставят нови по-високи изисквания за емисиите от централите.

„Притеснени сме, за съдбата на комплекса „Марица-изток” и по-конкретно за държавните мини и централа. Те са под тежка угроза по три причини:външни, централната власт , местни и локални проблеми”, обясни инж. Манолов.

Според него приетият Референтен документ за добри практики в големите горивни инсталации поставя сериозни изисквания, на които по същество не отговаря нито една въглищна централа в света. Все още обаче у нас няма формирана държавна позиция по проблема. „Трябва да има светкавична реакция”, категоричен бе президентът на „Подкрепа”.

Владимир Топалов, председател на миньорската федерация към синдиката, предложи създаването на Национален енергиен съвет, който да бъде председателстван от ресорния зам.-министър и в него да влязат министрите на екологията и енергетиката, както и представители на ресорни институции, и синдикати. По думите му първата стъпка трябва да е създване на работеща стратегия за дългосрочно развитие на енергетиката.

Според него трябва да се поиска по-различен статут за нашите централи, новите изисквания да важат само за нови горивни инсталации, а старите да бъдат освободени при някои условия.

„Дерогацията (отлагането) е  последният акт на отчаяние-изкуствена кома”, коментира пък Манолов. Той припомни, че ако спре работа комплекса „Марица-изток” над 120 000 души остават без работа, след това по ефекта на доминото се очаква сериозен колапс  в сектори свързани с работата в комплекса. И в момента в „Мини Марица-изток” продават въглищата на цена под себестойността по силата на политическо решение, в разрез с методологията за определянето й.

 „Готови сме да търсим решения с всякакви средства, готови сме да защитаваме интересите си”, каза още Манолов, който сутринта се е срещнал със синдикалния актив в мините и е разговарял по темата. В момента обаче ще изчакат властта да се ситуира, що се отнася до външните проблеми. На въпрос дали ще има стачка, той отговори: „Готови сме за война”, но отказа да каже кога може да се очаква тя. Стана ясно, че първата крачка по изискванията на Закона за уреждане на колективните трудови спорове е извървяна, има събрана подписка за ефективен протест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама