Изследователския подход в обучението по математика обсъждаха в Стара Загора

13:26, 19 май 17 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Стара Загора се проведе обучение на тема: „Въведение в изследователския подход в обучението по математика”, в което, в рамките на два квалификационни курса, взеха участие над 30 преподаватели по математика от Старозагорски регион, информира Олег Стоилов, координатор на Регионален академичен център (РАЦ) и председател на Старозагорската търговско-промишлена палата.

То бе реализирано със съдействието на РАЦ Стара Загора и Регионално управление на образованието (РУО) Стара Загора. Лектори в курсовете бяха доц. Тони Чехларова, ръководител на секция „Образование по математика и информатика” в Института по математика и информатика към Българска академия на науките и Динко Цвятков, сертифициран учител-обучител по математика от СУ „Иван Вазов” Стара Загора.

По време на обучението, в съвременно оборудван кабинет,  бяха  представени ресурси от „Виртуалния училищен кабинет по математика“ (www.cabinet.bg) и варианти за използването им; онлайн състезания „Математика с компютър“ и „Тема на месеца“;разработки по европейски проекти като Fibonacci и Mascil. Осигуряването на условия за преживяване на елементи на изследователски процес е в основата на квалификационните курсове, организирани от Института по математика и информатика, който е част от европейската мрежа STEM-PD Net.

„Динамиката на света, в който живеем, налага по-различно отношение към начина, по който се представя учебното съдържание. Като учители трябва да проявяваме все по-голяма гъвкавост в преподаването, да мотивираме учениците и поощряваме постиженията им. Важно е те да получават не само знания по отделните учебни предмети, но да съумяват да откриват и връзки между различни сфери на познанието. Това отключва творческите възможности, критичното мислене, активното отношение към протичащите процеси. Опитът показва, че използването на изследователския подход в образованието по математика и информационни технологии дава много добри резултати“, сподели доц. Чехларова. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама