Проф. Марин Добрев получи наградата „Стара Загора”

08:29, 24 май 17 / Култура 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Носител на индивидуалната награда „Стара Загора“ тази година е проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия – Стара Загора. Той е автор на идеята, организатор и изпълнител на уникалното Квадринале на Балканската живопис „Митовете и легендите на моя народ“, превръщащо Стара Загора в мост между културите и посланията, отправени към света и неговото бъдеще.

Наградата му бе връчена от Красимира Чахова, заместник-кмет на Община Стара Загора, по време на церемонията за връчване на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора”, която започна с „Химн на народните будители“ в изпълнение на „Хор Родина“, в лапидариума на Регионалния исторически музей.
Тази година бяха излъчени два колектива, носители на наградата „Стара Загора“ - трупите на Драматичен театър „Гео Милев“ – за реализацията на творческия проект „Цар последен“ и на Държавния куклен театър – за реализацията на спектакъла „Джелсомино в страната на лъжците“. Заместник-кметът Иванка Сотирова връчи наградата на директора на театъра Ивелин Керанов, а Милена Желева – председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания при ОбС награди директора на Кукления театър Дарин Петков.

Специалната награда на кмета Живко Тодоров отиде при Балетната трупа при Държавна опера – Стара Загора за успешния творчески сезон. Председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков връчи наградата на ръководителя на трупата Силвия Томова.

Съюзът на българските художници - Стара Загора получи грамота за активно участие в художествено-творческите прояви в града и в страната.

Педагогическите колективи на ЦДГ № 10 „Светлина“ и на ЦДГ № 24 „Радост“ получиха грамоти за високи постижения в развитието на образователното дело. Директорите на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ Милена Желязкова и на ЦДГ № 10 „Светлина“ Йоанна Димитрова получават грамоти за издигане авторитета на институциите и за високи постижения в областта на образованието.
Индивидуалната награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ бе връчена на Цветомир Кирилов – ученик в девети клас на Езикова гимназия  „Ромен Ролан“, от Милена Желева. Той е участник в заключителния кръг на 3 национални олимпиади, лауреат на Националната олимпиада по химия и участник в Националната олимпиада по немски език и Националната олимпиада по физика. За наградата бяха номинирани общо 38 ученици от училищата в старозагорска община.
Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов връчи индивидуалната награда „Млада Загора“, в раздел „Култура и изкуство“, на Симон Павлов от Музикалното училище  „Хр. Морфова“, завоювал Абсолютна награда /100 от 100 точки/ от XI Международен клавирен конкурс „Крайова – пиано“, Румъния, за отличията му в редица национални и международни конкурси, за неговата активност в културния живот на училището и на Стара Загора.
Колективната награда „Млада Загора“ в направление „Култура и изкуство“ не беше присъдена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама