Хиляди се включиха в празника в Стара Загора

12:42, 24 май 17 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от час продължи тържественото шествие в Стара Загора по повод 24 май. Хиляди граждани се включиха в честването на най-българския празник. По централния булевард дефилираха с грейнали усмивки и много настроение деца, ученици, учители, университетски преподаватели и студенти, творци, писатели, общественици и вдъхновители.

Преди началото на шествието носителите на Наградата „Стара Загора” и „Млада Загора“ издигнаха знамената на площада пред община Стара Загора, а в небето полетяха стотици балони с буквите на българската азбука. Трите флага – националния, на Европейския съюз и на Стара Загора, бяха тържествено издигнати под звуците на химна на Република България, изпълнен от хора на Държавна опера Стара Загора и градския духов оркестър.

 „Днес цяла България чества рождения ден на българския дух. Духът, който ни е пренесъл и вдъхновявал през вековете, за да оцелее България, да бъде запазена нейната вяра, държавност и морални устои! На вас просветители, на културата, на просветата, дължим дълбок поклон, на вас учители старозагорски, дълбок поклон, че създавате жаждата за знания и обучавате младите хора. Всички ние сме длъжни да вдъхновяваме младостта на България, защото тя е нашето бъдеще!“, каза в приветствието си зам.-кметът Иванка Сотирова. Та поднесе и поздравления от името на кмета Живко Тодоров за „здраве, вдъхновение, обединение и дръзновение, за да вървим всички заедно и да правим града ни все по-красив, по-добър и привлекателен за младите хора!“.

Празничното шествие от училища, детски заведения и културни институти, оформени в шест лъча, премина по централния бул. ”Цар Симеон Велики”, начело с портрета на Солунските братя Кирил и Методий, знаменна група и градския духов оркестър.

Колоната бе предвождана от Старозагорския митрополит Киприан, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, областния управител Гергана Микова, секретаря на общината Делян Иванов, народни представители, общински съветници, представители на местната и държавната власт, на различни образователни и културни институти, и др. След тях преминаваха представителните блокове на детските градини, училищата, културните дейци, Тракийския университет, фолклорни състави и др.

Празничното шествие завърши с народни танци и веселие пред сградата на областната администрация, с участието на ансамбъл „Загоре“.

Новост в програмата за празника тази година е големият празничен хоров концерт на Държавна опера Стара Загора, който започна на площада пред общината, веднага след края на шествието.

Довечера от 19.00 часа, в залата на Операта, оркестърът ще участва и в концерта на супергрупата „Фондацията“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама