Показват зъба на хоминоид в Чирпан

07:00, 25 май 17 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международна научна експедиция, под ръководството на проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей към БАН, ще поднови проучването на местността Азмака край Чирпан, където преди 15 години е намерен зъб на т.нар. хоминоид – далечен предшественик на човекоподобните маймуни.

Идеята, че Балканският полуостров е люлката на човешката цивилизация е на международен екип от учени. Според тях преди  7,25 млн. години в землището на сегашния  Чирпан се е разхождал  хоминоид.

В основата на сензационното откритие  е намерен преди петнадесет години зъб на хоминоид. Той бил открит от внука на любителя археолог Петър Попдимитров,  в местността Азмака. Отначало помислили, че това е зъб от животно. Зетято обаче, който бил стоматолого, казал, че е човешки. Попдимитров отнесъл находката в катедра катедрата по анатамия в Тракийския унивеситет в Стара Загора. Оттам потвърдили, че е човешки зъб.  Тогава се свързал с проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей.

Според професора, с помощта на тази находка, със сигурност може да се твърди, че хоминодите нямат африкански произход. Новата теория е, че предците на човека са тръгнали от Балканите преди 7 млн. години и впоследствие са мигрирали в Африка.

Местността Азмака край Чирпан е богата на палеонтологични находки - още през 1984 г. година дъщерята на Попдимитров, Анна, попада на зъб, но от мастодонт.  Близо десет години продължават палеонтологическите разкопки на международен екип в местността.

 В началото на юни т.г. те ще започнат отново, с надежда да бъде открит скелет или кости от така наречения грекопитек.

Семейство Попдимитрови  подготвят частен палеонтологичен музей в Чирпан, който ще бъде открит през есента. Освен зъба на  хоминоида, ще бъдат показани още много уникални находки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама