Нов общински съветник се закле да работи за гражданите на Стара Загора

17:12, 25 май 17 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редовното заседание на старозагорския общински съвет започна с клетва в служба на гражданите на нов общински съветник - Пламен Енев. Той зае поста на Гергана Микова, която беше назначена за областен управител на област Стара Загора. Микова получи плакет и поздравления от председателя на Общинския съвет Таньо Брайков. Благодарност към съвестната работа през двата си мандата като обществен посредник заслужи и Павлина Делчева. Тя ще продължава да изпълнява задълженията си на омбудсман до избирането на нов.

Две постоянни комисии към ОбС са с нови председатели. По предложение на Николай Диков, водач на Групата на ГЕРБ в ОбС, за ръководител на ПК по законност и обществен ред бе избран, с 42 гласа „за“  Стефан Анков. ПК за борба с корупцията и конфликт на интереси ще се води от Даниела Лекина.

Съветниците приеха план-сметка за разходи за провеждането на референдум и вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета на Община Стара Загора за 2017 година. Необходимите средства за организацията и провеждането на местното допитване до гражданите, което ще се състои на 18 юни, са в размер на 200 хил. лева. Те ще бъдат осигурени за сметка на планирания по бюджета на общината резерв за непредвидени и неотложни разходи за местни дейности.

По време на редовната сесия на ОбС бяха преизбрани управителите на две от общинските дружества. Таня Славова ще продължи да ръководи „Мересев“ ЕООД, а Белчо Белчев – „Обредни дейности“ ЕООД.

Общинският съвет прие съфинансиране, в размер на 50% от общата сума, на проект, който цели психосоциална подкрепа на настанени в Дом за стари хора, Старозагорски минерални бани, преживели домашно насилие. Инициативата е на Фондация „Дружество за гражданска подкрепа“ – Стара Загора, с подкрепа от катедра „Социални дейности“ на Медицински факултет към Тракийски университет – Стара Загора, Секретаря на местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, кметство при Старозагорски минерални бани. Общата стойност на проекта е 14 460 лева.

Старейшините одобриха проект за Подробен устройствен план – изменение на План за регулация и План за застрояване за новообразуваните имоти от територията на старозагорския квартал ”Железник”.

С 39 гласа „за“ бе дадено съгласие за искане на авансово плащане, в размер на 5 479 889 лв., за извършване на разплащанията във връзка с изпълнението на обектите по проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора – етап ІІ”. Средствата ще бъдат използвани като оборотни до приключването на проекта – 14 август 2019 г. Той е на обща стойност  15 886 029 лева, от които 229 202 лв. са собствен принос на община Стара Загора. Вторият етап на проекта включва: реконструкция и подобряване на физическата среда на площадното пространство, благоустрояване на физическата среда на пешеходна зона по бул. „Цар Симеон Велики“ – от ул. „Хаджи Димитър Асенов“ до бул. „Патриарх Евтимий“, подобряване и на парк „М. Методий Кусев“ (Аязмото).

Съветниците приеха касовото изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Стара Загора за 2016 година, както и финансовите отчети  за изминалата година на общинските търговски дружества.

Разгледана на второ четене бе Наредбата за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама