Филмът "Светителят хирург" представят в Стара Загора

09:28, 29 май 17 / Култура 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старозагорската Света митрополия и община Стара Загора, канят на безплатната прожекция на филма „Светителят хирург", разказващ за живота и великите открития в медицината на свети Лука Кримски. Автор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев.

Прожекцията на "Светителят хирург" ще бъде навръх празника на свети Лука Кримски, днес  от 18.30 часа в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" .

Поканени са всички православни християни, които искат да се запознаят със светителския път на чудотвореца Лука Кримски.

От 14.30 часа днес за лишените от свобода от Старозагорския затвор също ще бъде прожектиран филма "Светителят хирург" като повод за размисъл в техния живот и като един добър пример, който според автора на филма, трябва да последваме всички. Свети Лука Кримски също е прекарал 11 години от живота си по затвори , заради това, че е изповядвал православието. Бил е измъчван, но той е казал, че расото ще бъде свалено от гърба му само заедно с кожата му.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Те споделят своите емоции именно във филма "Светителят хирург". Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама