Над 500 изпълнители се събират на фестивал в Казанлък

11:56, 30 май 17 / Култура 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

И тази година, в рамките на Фестивала на розите, гостите на Казанлък и казанлъчани ще бъдат очаровани от багрите и ритмите на Международния фолклорен фестивал,  който бе възстановен като изява през 2013 година, информират от община Казанлък.

Над 500 изпълнители от цял свят ще вземат участие в дефилетата, концертните прояви на площад "Севтополис" и Празничното шествие по време на Празника на розата и града.

Сред участниците се открояват фолклорните формации на побратимените с Казанлък градове и традиционни участници от предишни години.

Чуждестранните участници са: ансамбъл "Теодора" от град Ниш, Сърбия. Създаден е през 1947 г., в Цигарена фабрика в Ниш, наречен "ДИН" Ниш, с мисия да събира, съхранява традициите на всички хора, живеещи в Сърбия. От 2006 г. променя името си на Фолклорен ансамбъл "Теодора"- Ниш. Другият участник от чужбина е Ансамбъл "Босилче" към асоциация "Заедно" на българите от Тарговище, създаден през  1999 година като фолклорен състав, съхранил и запазил традициите на българската общност в тази част на Румъния. Формацията се състои от деца на възраст от 10 до 16 години, като първоначално се създава танцова и певческа група със солисти, рецитатори и малък оркестър.Певческата група събира и изпълнява народни песни на дедите си, съхранени повече от двеста години. Репертоарът на ансамбъла се обогатява с нови песни и танци при срещите си от съвместни гостувания с български формации. Ансамбълът изпълнява и румънски танци.

Фолклорният ансамбъл „Мугри” от град Кочани, Македония е един от най-младите. В него участват деца на възраст от 10 до 16 години. Ансамбълът насърчава съхраняването на народните форми, чрез специфичните танци и песни.  На празниците ще видим и изпълнения на Танцова група на Фолклорния отдел на община Верия, Гърция. Трупата се състои от повече от 200 танцьори. Тя е член на Международния съвет на Организациите на Фолклорния Фестивал и Фолклорни изкуства (CIOFF). Танцовата група участва в редица фестивали в Гърция и в чужбина, представя и разпространява местното културно наследство на Верия на регионално, национално и международно ниво. Групата ще изпълни традиционни фолклорни танци от Региона на централна Македония, Република Гърция.

Във фестивала участват още хХор „Салаца”, град Салацгрива, Латвия, Танцова формация, Блида, Алжир и група от  Район Джунгнанг–гу, Сеул Метрополитен, Корея.

Българското участие включва фолклорни формации от градовете:  Казанлък, Варна, Аксаково, Силистра, София, Ардино, Хасково и село Шейново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама