Лятна музикална академия организират в Старозагорската опера

14:05, 30 май 17 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От тази седмица започна интензивната работа на участниците в Осемнадесетата лятна музикална академия Варна интернешънъл, съобщиха от Държавна опера Стара Загора.

Музикалната академия с майсторски класове за оперни изпълнители и диригенти отворя „врати“ в края на май и дава старт в продължение на месец на поредица от прояви, които се осъществяват в сътрудничество с екипа на Държавната опера на Стара Загора. Последното събитие от програмата е на 25 юни.

Участниците в диригентския курс ще изучават Реквиема на Волфганг Амадеус Моцарт. Участниците в оперната академия пък ще подготвят премиерното за България изпълнение на операта „Благодатна земя“ /The Tender Land/ на Аарон Копланд, един от най-ярките американски композитори, изпълнители и педагози на ХХ-ти век, както и великолепната опера на Моцарт „Дон Жуан“ - своеобразен връх в неговото оперно творчество.

Предстоят общо 12 прояви в рамките на академията - 4 спектакъла на операта на Моцарт „Дон Жуан“ и 2 спектакъла на операта от Копланд „Благодатна земя“, галаконцерт с откъси от френски опери, матинета на млади таланти в певческото изкуство на САЩ, два концерта, в програмата на които ще бъде включен „Реквием“ на Моцарт, солов рецитал.

Плод на сътрудничеството между български и американски изпълнители са концертните турнета, които продуцентската компания „Варна интернешънъл“ подготвя за това лято. Те се провеждат от 27 юни до 9 юли в градовете Варна и София в България и Солун в Гърция. За концертните турнета у нас ще пристигнат Аделфийският концертен хор, Портландскияг симфоничен хор, Тусонският майсторски хор, първият концертен хоров състав на университета „Уест Либърти“, Майсторският хор на университета „Уест Либърти“, Гринуичкото хорово дружество – състави с авторитет и уважавани заради високите им художествени постижения, ръководени от първокласни диригенти. Заедно с тях у нас ще пристигнат и утвърдени оперни певци със завидна артистична кариера и богат музикален репертоар. Партньор във всички концертни програми е симфоничният оркестър на Пазарджик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама