Най-младата шампионка по шахмат ще се срещне със световния шампион Анатоли Карпов в Стара Загора

11:52, 16 юни 17 / Спорт 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седемгодишната Фабиана Костадинова, която преди дни стана шампион на България по блиц шахмат, ще се срещне със световния шампион Анатоли Карпов, който ще открие в Стара Загора XI-я турнир по шахмат за деца „Тракийско конче“. Официалното откриване е в събота от 10.00 ч. в общинската спортна зала "Иван Вазов".

Фабиана е най-малката състезателка на Шахматен клуб „Траяна“ и се представи силно на Държавните индивидуални първенства по блиц, рапид и стандартен шахмат за деца до 10 години. Тя спечели пълен комплект медали – бронз на стандартен, сребро на ускорен и злато на блиц. Никога досега състезател на Стара Загора не е постигал такъв успех на Държавно първенство. Младата надежда на шахмата поднесе на града, обявен за „Европейски град на спорта 2017“, нов повод за гордост, демонстрирайки невероятните си възможности на най-бърз детски ум в страната.

Малката състезателка искрено се вълнува от звездния миг, предоставен от Община Стара Загора, да проведе индивидуална среща, да вземе автограф и да разговаря с 12-тия световен шампион по шахмат, по време на визитата му в града. Това ще стане в 11,30 ч. в шахклуб „Траяна“, на ул. „Захарий Княжески“ 81.

Програмата на гросмайстора в Стара Загора включва още среща с любители шахматисти в парк „Пети октомври“ в 11.00 ч., посещение на Регионалния исторически музей, Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ и други забележителности на града.

Седемгодишната Фабиана Костадинова е възпитаник на шахматния педагог Стефка Цонева. За две години е завоювала общо 13 медала. Настоящият ѝ треньор е Боян Тонков. Макар и толкова млада, тя демонстрира характер, борбен дух и желание за победа, но твърди, че се забавлява, докато играе. Треньорите ѝ смятат, че догодина тя ще може да атакува европейските и световни първенства. Все още не ходи на училище, но вече чете, пише и рецитира стихове. Но преди всичко Фабиана очаква лятото, което ще прекара при баба и дядо в Болоня, където е удържала победи срещу всички в местния шахклуб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама