7-годишната Фабиана направи реми със световния шампион по шах Анатолий Карпов

15:28, 17 юни 17 25 1222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-младата шампионка на България по блиц седемгодишната Фабиана Костадинова направи реми със световния шампион по шахмат Анатоли Карпов. Те стигнаха до този финал на 15-я ход в залата на Шахматен клуб „Траяна“ в Стара Загора. Само преди дни най-малката състезателка на клуба спечели пълен комплект медали – бронз на стандартен, сребро на ускорен и злато на блиц от Държавните индивидуални първенства за деца до 10 години.

Младата надежда на шахмата не се притесни от именития си съперник и прие като дар на съдбата своя звезден миг да застане на една маса срещу него. Най-бързият детски ум в страната поднесе на града, обявен за „Европейски град на спорта 2017“, още един повод за гордост.

Преди това 12-ят световен шампион по шахмат направи символично първия ход на Е-4 с белите пешки като откри турнира за деца „Тракийско конче“ в общинската спортна зала "Иван Вазов" в Стара Загора. В него участват 110 деца от различни градове в страната. Почти половината от тях са от двата старозагорски клуба „Тракийско конче“ и „Траяна“. Стотици деца, влюбени в древната и вечно млада игра, бъдещи шампиони, имаха възможността да се снимат и да получат автограф от легендата в шаха.

Председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в Общински съвет Стара Загора Николай  Диков приветства малките участници, техните родители и гостите в залата от името на кмета на града Живко Тодоров. Той благодари и на читалище „Георги Бакалов“, на клубовете и на всички, които помагат за развитието на шахмата в града. „Стара Загора има изключително богат спортен живот и се полагат много усилия за развитието на спорта във всичките му форми. Мили деца, вие за мен сте големи спортисти, защото се занимавате с един изключително труден спорт. Г-н Карпов, благодаря ви, че сте наш гост! Това са нашите големи спортисти и бъдещи шампиони по шах. Надявам се за времето, което ще прекарате тук, да усетите богатат спортната атмосфера в града.“, каза още Диков. На откриването присъстваха народният представител Емил Христов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, общински съветници, спортни деятели и др.

Гросмайстор Карпов получи сувенирна шахматна дъска от домакините от шахклуб „Траяна“ и винен комплект от доайена му – 85-годишният Васил Данчев. Той проведе кратка среща и с любители шахматисти в парк „Пети октомври“, след което посети Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама