Около 3% гласували към 10.00 ч. на референдума в община Стара Загора

11:31, 18 юни 17 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В община Стара Загора гласуването на местния референдум за Бедечка започна нормално, всички секции отвориха в определения час – 7.00 ч. Гласуването приключва в 20.00 ч., ако има хора пред секциите ще продължи до 21.00 ч.

Общият брой на имащите право на глас граждани, които могат да гласуват е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. Ще се гласува в 203 редовни и една специална избирателна секция – в диспансера.

Към 10.00 ч. избирателната активност в общината е била 3,153 %, гласували са 4 515 души.

За да бъде валиден референдумът трябва да са гласували 40 на сто от имащите право на глас избиратели в общината, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.

С решение на Общински съвет Стара Загора, за 18 юни 2017 г., е насрочен местен референдум с въпрос: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“

През 2017 година в община Стара Загора са навършили пълнолетие и за първи път след последните избори ще гласуват 374 избиратели - 189 мъже и 185 жени.

Гласуването става в същите секции, където обичайно гласуват гражданите, както и при същите правила. Те се легитимират с лична карта пред секционната комисия, която установява по списъка дали имат право да гласуват. Гласоподавателите ще получат нужната бюлетина, с която ще влязат в тъмната стаичка, ще отбележат вота си, ще излязат и ще пуснат бюлетината. Всичко това трябва да става при запазване тайната на вота. Следва полагане на подпис и получаване на личната карта.

Четирима са столетниците гласоподаватели - един мъж и три жени. Най-възрастният избирател е 103 годишен мъж, който може да гласува в 52-ва секция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама