18 984 са гласували за запазване на парк „Бедечка“ в Стара Загора

08:04, 19 юни 17 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинската избирателна комисия обяви окончателните резултати от провелия се вчера в община Стара Загора референдум за бъдещето на местността „Бедечка“.  С отговор „ДА“ за запазване на парка са гласували 18 984, отговор „НЕ“ са отбeлязали 3 130 души, а 123 бюлетини са невалидни.

Броят на гражданите с избирателни права на територията на Община Стара Загора е 143 839, а гласувалите според подписите в избирателния списък и намерените в кутията за гласуване пликове е 22 240, което е 15, 46 % на сто от гражданите с избирателни права в Община Стара Загора. Гласувалите в местния референдум са по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права в Община Стара Загора, поради което резултатите от референдума не се зачитат, съобщават от избирателната комисия.

Въпросът, на който трябваше да отговорят старозагроци бе: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Иван Вазов“, от север – алеята към предприятие Труд и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора“.

За да бъде валиден референдумът трябваше да са гласували 40 на сто от тях, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.

Кметът Живко Тодоров все пак неколкократно заяви, че каквато и да е активността ще се съобрази с резултатите. Очаква се до дни да стане ясно какво ще предприеме общинското ръководство за решаване на казуса „Бедечка“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама