Искат онлайн регистър за всички доброволчески акции в страната

14:40, 19 юни 17 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неправителствени организации поискаха да бъде изграден онлайн национален регистър, в който да бъдат вписвани всички доброволчески акции и участниците в тях. Това стана ясно по време на днешната среща в Стара Загора на депутатът от ГЕРБ Радостин Танев с представители на неправителствени организации, които работят в Старозагорския регион. 

„Проектозаконът за доброволчеството, който предстои да бъде обсъден и гласуван в Народното събрание, е кауза, която си заслужава внимание.  Причината е, че доброволчеството навлиза все повече у нас и е нужно  дейността да бъде урегулирана“ , заяви Танев. „Това е само първият от редица разговори по темата за доброволческите права и задължения, които ще се състоят преди окончателното гласуване на Закона, който трябва да е максимално полезен както за организациите,  така и за доброволците“, подчерта Танев.  Друга добра практика, взаимствана от Белгия,  е зачитането на доброволческите часове като вид опит и предимство при  кандидатстване за работа. Даден бе и пример за облекчаване на данъците на хора, които са активни доброволци в Германия. Представителите на Международния младежки център потвърдиха необходимостта от единна форма, по облик на познатите Euro Pass, с описание за дейността на доброволците и инициативите, в които са взели участие.

От Фондация „От любов към България“ бе подчертана необходимостта за изискване и на документ за психично здраве на хората, които се включват в инициативи, най-вече обвързани с деца, за да се избегнат неприятни ситуации. „Разбирам, че звучи особено, но се съгласете с мен, че при работа с деца, особено в неравностойно положение, не може да се допуска компромис. Имали сме подобен случай и неадекватното поведение на доброволец може да бъде опасно“, подчерта Ивелина Павлова, председател на фондацията.

По време на срещата стана ясно, че подобен нормативен акт, който да обхваща дейностите свързани с безвъзмездното отдаване на време и труд, трябва да бъде внимателно изготвен. Необходимо е да бъде обмислен и да е в полза на всички, но и да има контрол над доброволческата дейност. В обсъждането на проектозакона днес участваха още и представители на сдруженията „Свят без граници“, Националната и регионалната асоциация на ресурсните учители, Централна рибно опазваща организация, както и на Младежкия общински съвет. Участниците в срещата се обединиха около важността на темата, която ще продължи да бъде на дневен ред и занапред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама