Синдикатите искат спешна среща с премиера за бъдещето на въгледобива у нас

12:09, 20 юни 17 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да се изясни позицията на България за бъдещето на въгледобива с оглед новите изисквания на ЕС за въглеродните емисии и гласуваният наскоро документ за големите горивни инсталации, съобщиха от КНСБ.

"Конфедерацията настоява страната ни да се включи към групата на държавите, които искат прегласуване на документа заради нарушени процедури", изтъкна в Раднево президентът на най-големия български синдикат Пламен Димитров. Той допълни, че се надява срещата да се реализира до края на тази седмица преди насрочения за петък дебат в парламента. Пламен Димитров посети вчера държавните предприятия в енергийния комплекс „Марица-изток“, за да се запознае на място с проблемите.

КНСБ иска още изработване на енергийна стратегия на България до 2030 г. и до 2050 г., която да отчита различните видове енергийни мощности - ядрени и такива, които са на твърдо гориво, запазвайки по този начин баланса в системата. "Приказките, че на въгледобива у нас е сложен кръст не са верни. Изграждането на една ядрена централа трае поне 15 години и трябва да има ясен хоризонт какво ще се случва поне в рамките на този период. Необходимо е да се направи сметка откъде ще дойдат средствата за модернизация, нужни за покриване на по-високите европейски изисквания за въглеродни емисии", посочи още лидерът на КНСБ и добави, че според него те трябва да бъдат набавени от европейските фондове за модернизация и иновации, планът Юнкер и държавният бюджет. 

Ръководството на Конфедерацията настоява и за повишаване на заплащането на миньорите в "Мини Марица-изток" ЕАД с 10% от началото на третото тримесечие на тази година. "Основанието е нарасналото производство в "Мини Марица-изток" и вътрешнофирмената задлъжнялост", изтъкнаха от синдиката и допълниха, че се надяват това да стане в хода на съвместните разговори с ръководството на предприятието и принципалът БЕХ. 

"КНСБ иска и увеличаване на цената на въглищата с поне 4 лв. на тон условно гориво, като това може да не отрази върху цената на тока, тъй като в момента ТЕЦ "Марица-изток" 2 се товари с допълнителни плащания и дългове заради въглеродните емисии", посочи още Пламен Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама