Дипломати разгледаха културно-историческите забележителности на Стара Загора

17:11, 22 юни 17 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководители и представители на близо 30 дипломатически мисии в България са на посещение днес в Стара Загора. Те бяха посрещнати пред сградата на Регионалния исторически музей от областния управител Гергана Микова и зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

„Щастлива съм да видя дипломати от целия свят в нашия град с хилядолетна история. Убедена съм, че историческите и културни паметници, които ще видите днес, и българското гостоприемство ще ви накарат да се връщате отново тук. Надявам се краткият ви престой в Стара Загора да бъде интересен и полезен за вас”, каза областният управител.

С „Добре дошли в града на поетите и липите“ от името на кмета Живко Тодоров гостите бяха приветствани от зам.-кмета Иванка Сотирова. „Вие сте в град с хилядолетна история. Това е най-благоприятното  време за посещение, надявам се да усетите аромата на липите отвън. В момента ви посрещаме в една от емблематичните сгради на града – историческият музей. Стара Загора е динамично развиващ се град и за нас е истинско удоволствие да ви го представим“, заяви тя.

Един от доайените на корпуса, посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух призна, че е бил няколко пъти в Стара Загора, но никога досега не е посещавал музея. Той благодари от името на всички за прекрасната възможност да се запознаят и докоснат до историята и културата на града. Той сподели, че се надява на още много други, неформални поводи, те да се върнат отново на това място.

Представителите на дипломатическия корпус в България разгледаха музея, разположен в специално построена сграда с форма на пясъчен часовник. Те се запознаха с експозицията, представена на три нива, която проследява историята от VІ хил. пр. Хр., до възстановяването на опожарения през Руско-турската освободителна война /1877-78 г./ град.  Гостите се разходиха и по главната улица (cardo maximus) на римския град Августа Траяна и видяха останките от него, експонирани на античното ниво на музея.

По-късно те посетиха Античния форумен комплекс „Августа Траяна“, едно от най-монументалните съоръжения в римския град Августа Траяна. В следобедните часове в музея „Неолитни жилища“ членовете на делегацията дегустираха хляб, замесен с лимец от Богдан Богданов – включен в Представителната национална листа на пилотната програма на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища – България – 2010”.

Дипломатическият корпус ще посети и комплекса за занимания Аул „Бага-Тур“, където ще се проведат демонстрации на прабългарска школа „Бага-Тур“ и дегустация на традиционна местна кухня, приготвена от НЧ „Димитър Наумов 1908“, с. Преславен.

Събитието се организира от Министерството на туризма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама