Еньовденски събор организират на Старозагорските бани

10:04, 24 юни 17 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За трета поредна година, в курортното селище Старозагорски минерални бани, утре ще се проведе Еньовденски събор. В традиционния обреден български календар Еньовден се отбелязва на 24 юни. Затова и в курорта Старозагорски минерални бани се провежда Празник на билколечението, водолечението и здравословното хранене. Според народните вярвания на този ден различните треви и билки имат най- голяма лечебна сила, особено преди изгрев слънце. 

Празникът  ще започне в 6.00 часа с посрещане на изгрева, бране на билки и виене на еньовски венец. Фолклорната програма започва в 10.00 часа и ще продължи през целия ден. Целта на организаторите е да се издири, обогати, популяризира и съхрани българския фолклор
Българският бит и обичаи ще бъдат представени в Селски двор. Ще има и автентичен ритуал за производство на розова вода в него. На изложбата – базар Улица на занаятите майсторите ще разположат своите произведения от традиционни български занаяти, хлебни изделия и пчелни продукти.   

Пак на Еньовден ще се честват и 50 години от обявяването на Старозагорски минерални бани за национален курорт. Предвидени са концерт и всенародно веселия вечерта на площада.

Организатори на проявата са Община Стара Загора, кметството на Старозагорски бани и Народно читалище „Христо Ботев – 1952“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама