Две старозагорски села празнуваха на Еньовден

15:29, 24 юни 17 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два празника, навръх Еньовден, събраха стотици жители и гости на селата Преславен и Старозагорски минерални бани. Преславенци традиционно оживиха селото си с Празника на хляба. Тържеството в центъра на населеното място и тази година бе предшествано от ритуално зажънване на нивата, в което се включи и председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков. Той поздрави организаторите на празника и им благодари за възможността да се наслади на един от най-старите ритуали, изхранвали поколения българи – жътвата. Кметът на селото Митьо Митев и секретарят на местното читалище  „Димитър Наумов“ Стойка Генова посрещнаха гостите си в парка  в центъра на селото. Демонстрация на месене, точене и печене на традиционни за този край продукти с брашно – гюзлеми, катми, пърленки и палачинки, събра любопитни погледи. Майсторите на тестените изделия  се включиха и в кулинарен конкурс, а учениците от преславенското училище „Бойчо Русев“ и тази година показаха художествените си умения и наредиха изложба.

Традиционни песни и танци представиха местни самодейни състави. Гости на празника „Пътят на хлаба“ бяха още общинският съветник Николай Николов, народният представител Радостин Танев, кметове и кметски наместници от околните на Преславен села.

Малко по-късно двоен повод за празнуване имаха жителите на Старозагорските минерални бани. Стотици участници се включиха в Еньовденски събор - празник на билките, слънцето и водата. Началото бе дадено с посрещане на изгрева, бране на билки и виене на еньовски венец. Фолклорната програма събра любителите на хората и песните още в 9.30 часа в парка на центъра на селото.  Тържественото откриване отбеляза и 50-годишнината от обявяването на Старозагорски минерални бани за национален курорт.

„Старозагорските бани е мило място за всички ни. Още помня как се качвахме на автобуса и цяло лято изкарвахме тук – на плажа, в парка, край езерото. С всяка изминала година, старозагорският курорт става все по-привлекателно място за отмора и балнеолечебни процедури“, каза председателят на Общинския съвет Таньо Брайков по време на откриването на празника. „Общината и Общинският съвет ще продължим да помагаме с каквото можем при нужда на кметството на Старозагорските бани, защото курортът е богатство за региона ни и трябва да продължи своето развитие“, допълни Брайков.

Поздрав към стотиците гости на Еньовденския събор бе поднесен от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. По повод празника, приветствие отправи и  народният представител Радостин Танев. Гости на тържеството бяха още общинският съветник Динко Михайлов, кметове и кметски наместници от селата в региона и други. 

Кулинарна изложба на кметствата и читалищата край Старозагорските бани, които са и съорганизатори на празника, показаха различни традиционни ястия от Ново село, Сулица, Лозен, Сладък кладенец, Елхово, Казанка, Остра могила и Малка Верея.

Като съпътстващи мероприятия отново имаше колоритен селски двор, с който бе представено очарованието на българския бит и култура, изложба-базар, детски пленер, разучаване на български танци, както и демонстрация на производство на розова вода. Гостите бяха почерпени и с дъхав липов чай. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама