С „Молитва за Стара Загора” честват 140 години от боевете за града

09:03, 26 юни 17 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора” ще е кулминацията на честванията по повод  140 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Той ще бъде представен пред старозагорци и готите на града на  31 юли от 21.00 часа на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". 
Община Стара Загора е подготвила богата програма за отбелязване на годишнината. 

Първата проява е възстановка на трагичните събития в местността „Вълев рът” край старозагорското село Сладък кладенец през 1877 г. Тя се нарича “Да съхраним историческата памет” и ще започне в 10.30 часа на първи юли.

Теоретичната конференция на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва на тема "Боевете за Стара Загора и националните ценности за поколенията" е насрочена за 6 юли от 10:00 часа в Регионалния исторически музей.

19 юли е определ за  Ден на възпоменание на жертвите–православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г. Той ще бъде отбелязан с  Вечерня с литийно шествие и заупокойна молитва, отслужена от  Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит  Киприан от 17.00 часа в  храм „Св. Троица“, Мавзолей-костница „19 юлий 1877“.

На следващия ден в Музея на религиите ще се открие изложбата на Фондация "Патриа", наречена "Свобода и национално съзнание".

Книгата „Българското опълчение в освободителната Руско-турска война“ от запасния полковник Стефан Кисов, ще бъде представена 25 юли от 18.00 часа в Регионален исторически музей. Пак там ще бъде открита и Веществено-документална изложба „Знамето на свободата” .

„Битката за Стара Загора(19/31 юли 1877 г.) -  бойното кръщение на Българското опълчение“ като интерактивен кът за обучение на деца ще има на 27 юли, след 18.30 часа в Музея.

Изложба на открито на оръжия от освободителното движение ще открие дружество „Традиция” на 28 юли в Парк  „Пети октомври“. Участниците в дружеството ще направят и Възстановка на боевете край Стара Загора и спасяването на Самарското знаме на 19/31 юли 1877 г.,  на следващия ден от 19 часа на Мемориален комплекс  „Бранителите на Стара Загора“ .

Предвиждат се още тържествени концерти на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Държавна опера Стара Загора, както и тържествена заря-проверка на 30 юли на площада пред Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама