Вдигат паметник на княз Павел Романов в Павел баня

07:30, 27 юни 17 25 980 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметник на великия княз Павел Александрович Романов да бъде изграден в Павел баня, предлага на Общинския съвет кметът Станимир Радевски. Местните старейшини трябва да гласуват предложението на предстоящата сесия на 29 юни.

Според Радевски, паметникът на велкия княз Павел Александрович Романов,  трябва да бъде изграден в централния парк  на курортния град.  Проектът е инициатива на Общината и граждани. Според кмета, изграждането на паметника е акт на почит пред делото му и преклонение пред паметта на основателите на селището.

Като основен исторически източник за връзката на княза с Павел баня се сочи ръкописът на първия свещеник в новото село Павел-протоиерей Савва  Иванов. В него той пише: „направихме на новото село Павел, което е кръстено на Свети апостол Павел и на най-малкия син на нашия освободител- Н.Вел. Всерусийският император АлександърII-Велик княз Павел”.  Оригиналът на документа се пази в историческия музей „Искра” в Казанлък.

Предвижда се паметникът да бъде изграден върху кръглия фонтан в парка. Фигурата на княза ще бъде излята от бронз или изваяна от мрамор, в цял ръст с височина 3 метра. Ще има и пиедестал с височина около 1.5 метра.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама