Нова книга за Левски представиха в Казанлък

10:59, 30 юни 17 25 859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новото издание „Васил Левски в Казанлъшката Розова долина” с автор д-р Косьо Зарев бе представено в Информационния център в Казанлък.  То излиза с помощта на Община Казанлък и Общобългарски комитет "Васил Левски".

В третата книга за Апостола на дългогодишния музеен специалист и директор разказа казанлъчанинът проф. д-р Петко Стефанов Петков от Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“. Той отбеляза солидната историографска и изворна основа на новия разказ за дейността на Апостола и определи четивото като „панорамна картина за дейността на Левски в Казанлък, с проучени всички негови посещения в региона“.

Самият автор д-р Зарев благодари за съдействието на Общината и посочи главния научен принос на книгата: първо документално доказателство, че след завръщането си от Цариград, от Пловдив Левски идва в Казанлък, за да проучи възможността да създава революционни комитети в страната, а после посещава Карлово; важната роля на Старозагорския окръжен комитет и верните последователи на Дякона в региона; осветляването на състава на революционните комитети и участниците в тях.

Вечерта за годишнината от рождението на Васил Левски започна с откриване на фотодокументална изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” .

Експозицията от оригинални литографии за Апостола откри директорът на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово Дора Чаушева. Тя посочи, че причината изложбата, посветена на живота и революционна дейност на великия българин да гостува в Казанлък е в „неговите верни съмишленици и съдейственици“ от Розовата долина и пожела на младите „да продължат своето познание към Апостола, най-обединителната фигура за всички българи“. Част от фоторазказа може да бъде видян и в Исторически музей "Искра".

Вечерта, посветена на Апостола завърши с приемане на ученици от ОУ "Никола Вапцаров" в редиците на  клуб "Млади възрожденци" към Общобългарски комитет "Васил Левски".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама