Горските стражари към СИДП задържаха два автомобила

16:50, 13 сеп 17 25 1654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два автомобила са задържани през изминалата седмица при проверки на територията на ДЛС „Шерба”. От нарушителите са конфискувани общо 5 куб. м незаконно добити дърва за огрев. Горските стражари към ловното стопанство са съставили 5 акта по Закона за горите.
В обхвата на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, през периода от 4 до 11 септември са извършени 515 проверки. 183 от тях са на обекти за добив на дървесина, 234 – на превозни средства, 70 – на ловци, а 28 – на риболовци и други физически лица.
Междувременно продължават системните проверки и на мобилните контролни екипи към СИДП. В рамките на последния месец при обход на територията на 13-те горски и 5-те ловни стопанства към предприятието те са съставили 12 акта и 9 констативни протокола.
В периода от 10 август до 8 септември специализираните мобилни звена са извършили общо 1231 проверки. 278 от тях са на обекти за добив на дървесина, 325 – на превозни средства, а 628 – на физически лица, от които 296 са ловци. Само за месец контролните екипи са конфискували две моторни превозни средства, два коня, три каруци, три моторни триона. Задържани са общо 26,5 куб. м незаконно добити дърва за огрев.
Горските стражари стриктно следят любителите на лова да спазват правилата за безопасност и да не нарушават Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията и боеприпасите. Приоритет в работата на служителите на СИДП през летния сезон остават и мерките за предотвратяване на горски пожари.
Последният огнен инцидент, вдигнал по тревога служителите на предприятието, е станал в неделя в обхвата на ДГС „Варна”. Пламъците тръгнали от землището на с. Припек, община Аксаково. Сигнал бил подаден в 13:30 ч. Огънят се разпрострял на площ от 20 дка – 17 дка широколистни насаждения от габър и 3 дка иглолистна борова култура. Благодарение на усилията на пожарникарите и горските стражари при пожара, потушен в 21:30 ч., са изгорели само сухи треви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама