Двама патриарси ще отслужат Благодарствения молебен на Трети март

08:00, 02 мар 18 25 1145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делегацията, водена от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, ще бъде посрещната в петък, 2 март, на летище София от вицепрезидента Илияна Йотова, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов и директора на Дирекция Вероизповедания към Министерския съвет Емил Велинов.

От страна на Българската православна църква патриарх Кирил ще бъде посрещнат на летището от Старозагорския митрополит Киприан – председател на комисията по посрещането, и от членове на комисията – Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкия епископ Герасим и архимандрит Василий. На летището патриарх Кирил ще даде кратко изявление за медиите.

Веднага след това Българският патриарх Неофит заедно с митрополитите, членове на Св. Синод и епископите, ще посрещнат Руския патриарх Кирил в Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил”. Там от Руския патриарх Кирил ще бъде отслужен молебен, на който ще пее Източен хор. Следва официална среща в приемния салон на Светия Синод с приветствено слово от патриарх Неофит и слово-отговор от патриарх Кирил.
На кратка пресконференция в Синодалната палата ще присъстват Волоколамския митрополит Иларион от Руската православна църква и Старозагорският митрополит Киприан от страна на Българската православна църква.

Привечер Руският патриарх Кирил ще отпътува за Стара Загора. На разклона за града той и патриарх Неофит ще бъдат посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан.


В събота, 3 март, двамата патриарси и предвожданите от тях делегации ще бъдат посрещнати на входа да храм-паметник „Рождество Христово”, гр. Шипка, от Старозагорския митрополит Киприан, Президента на Република България Румен Радев и Председателя на парламента Цвета Караянчева. Двамата патриарси ще отлужат Благодарствен молебен в Храм-паметника. Слово там ще произнесе патриарх Неофит. На молебена ще пее хорът на храм-паметник “Рождество Христово”.
Оттам кортежът ще отпътува към връх “Св. Никола” (Шипка).

От 11.00 ч. там започва церемония, последвана от Заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Ще пее хорът на Московската патриаршия.Предвидени са слова на Руския патриарх Кирил, на кмета на общината-домакин Казанлък Галина Стоянова и на президента Румен Радев.

След честването на Шипка към края на съботния ден премиерът Бойко Борисов ще се срещне с двамата патриарси. От страна на Българската православна църква ще участват патриарх Неофит, митрополит Киприан, митрополит Григорий, митрополит Наум, епископ Герасим, Красимир Велчев и Емил Велинов.От страна на Руската православна църква в срещата с премиера Борисов ще участват патриарх Кирил, митрополит Иларион, митрополит Сергий, протоиерей Николай Балашов, протоиерей Игор Якимчук, архимандрит Филип и извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Анатолий Макаров.

На тържествената заря-проверка по случай Националния празник на Република България на площад “Народно събрание” пред паметника “Цар Освободител” от страна на БПЦ и Руската православна църква ще присъстват двамата патриарси, членовете на руската делегация, Старозагорският митрополит Киприан, Мелнишкият епископ Герасим и архимандрит Василий. От 20.00 часа е приемът от името на президента Румен Радев във Военния клуб.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама