Задържаха участник в "ало" измама в Бургас

14:05, 01 мар 18 25 1073 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В резултат на предприето разследване и тридневна работа криминалисти на Първо РУ в Бургас задържаха 67-годишен мъж от с. Билка, изпълнявал ролята на куриер в измамна схема. В нея попаднала 75-годишна жена, доверила се на телефонно обаждане, вярвайки, че помага на органите на реда в залавянето на телефонни мошеници. 

Установено е, че в продължение на няколко дни - от 21 до 23 февруари, по предварителни указания, тя оставяла на посочени места пакетчета с различни суми, възлизащи на общо 16 200 лева. Куриерът е задържан малко след като взел единия от пакетите с 5 600 лева, скътан от жертвата под пейка в центъра на града. Той е признал за деянието си и върнал 1 400 лева. 

Обяснил пред полицаите, че бил нает да изпълнява поръчки по телефона и за това получавал предварително уговорен процент. Работата по разследването продължава с цел установяването и задържането на основните участници в престъпната схема.

Припомняме, че преди дни бяха задържани други двама участници в идентични престъпления. Установено е, че единият - криминално проявен и осъждан Г.Д. /58 г./ от Бургас, на 19.01 т.г. е прибрал пред бл. 6 в к-с "Зорница" найлонова торбичка със сумата от 8 500 лв., хвърлена от 83-годишна бургазлийка през терасата на жилището й. Той отнесъл част от парите на място, указано му по телефона в региона на Северна България и при задържането му върнал с протокол сумата от 1 000 лева. 

Неговият колега - 60-годишният Н.К. от Свети влас, бе задържан на 17 февруари т.г. на територията на Ветово със сумата от 29 000 лева, предоставени доверчиво от 65-годишна жена и 81-годишен мъж. Установено, че той е изпълнявал ролята на куриер при общо седем телефонни измами, при които жертвите са се простили с приблизително 59 973 лв. и златни накити.

Старозагорски "ало" измамници пък успяха да отмъкнат 19 000 евро и и 6 400 лв. от 65-годишна жена и 82-годишен мъж от Стара Загора.  Сигналите са подени на 28 февруари в полицията. По познатия сценарий за залавянето на телефонни измамници жената оставила на различни места сумата от 19 155 евро и 3800 лв. Възрастният мъж пък предал 2600 лв. в торбичка пред входната си врата. Образувани са досъдебни производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК, предприети са оперативни действия за установяването на извършителите.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама