Стара Загора получава 2 милиона евро по проект за по-чист въздух

14:30, 16 мар 18 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стара Загора е първенец сред големите градове в страната по чистота на атмосферния въздух, съобщи заместник кметът Йордан Николов за БНР. През 2017 година са регистрирани само 21 денонощия със стойности на фини прахови частици над 50 микрограма на кубичен метър при 35 допустими на годишна база.

В следващите пет години община Стара Загора ще реализира проект по програмата LIFE на Европейския съюз за подобряване чистотата на атмосферния въздух. Финансовата рамка на проекта за България е близо 17 милиона евро, основен бенефициент е община София, асоциирани бенефициенти са общините Стара Загора, Монтана, Велико Търново, Бургас и Пазарджик. 

2 милиона евро безвъзмездно финансиране от Европейския съюз ще получи община Стара Загора по проекта, собственото финансиране е в размер на 800 000 евро. В първия етап ще бъде направено обследване чистотата на въздуха на критичните точки в града. Вторият етап предвижда в най-замърсените райони на града да бъдат подпомогнати гражданите в подмяната на отоплителните инсталации на твърдо гориво с инсталации на по-екологични горива, уточни още Йордан Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама