Монументът Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за паметници в риск

19:00, 25 мар 18 / Култура 25 836 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметникът Бузлуджа е изключително ценен като архитектура като инженерно постижение и като изкуство, и има голям потенциал, както за развитието на туризма, така и за преосмислянето на много други такива паметници. Това мнение изрази архитект Дора Иванова, която работи по проекта „Бузлуджа – паметта на времето“, пред БНР. 

Наследството от периода на социализма е травматично и проблемно за целия социалистически блок, допълни тя: "Този проблем не се вижда само в България, а във всички страни от бившия социалистически блок. България с този невероятен паметник, който е различен, изключителен и пример за всички останали, може да бъде пример за опазването и преосмислянето."

Бузлуджа е сред седемте най-застрашени обекта на културното наследство в Европа. Паметникът беше включен в програмата "7-те най-застрашени", която се организира от организацията „Европа Ностра“. Програмата идентифицира най-ценните културни обекти в риск в Европа и съдейства за тяхното опазване. "Европа Ностра" е най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа. 

Първата безвъзмездна помощ за Бузлуджа ще се изразява в изготвяне на експертиза и спасителен план за действие. Европейски експерти ще посетят паметника през идните месеци и ще дадат технически съвети, ще зададат възможности за финансиране и ще мобилизират широка европейска подкрепа за запазването на Бузлуджа.

Арх. Дора Иванова поясни по какви критерии Бузлуджа е влязла класацията на паметниците в риск: "Основните критерии са два. Първият е ценност като наследство и ценност като обект, който се нуждае от опазване. И всъщност това е много важно в тази програма - че на европейско високо ниво показва, че паметникът Бузлуджа е от европейско значение, европейско наследство. И вторият критерии е застрашеността- доколко тези обекти наистина са опасни и трябва да се действа незабавно да се опазят, защото могат да бъдат загубени в следващите години."

Самите експерти осъзнават проблематиката в България и идеологическата натовареност на Бузлуджа, подчерта Иванова: "Че паметникът е натоварен с много голяма идеология, с политически идеи, но той трябва да бъде опазен, без да се възхвалява и без да се потвърждава неволно политическа идеология. Той трябва да се запази като артефакт, като част от историята, която трябва да се помни, да се помни, да се знае какво е било."
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама