Зам.-министър Живков отива при спасените щъркели в Силистренско

13:10, 21 мар 18 25 1009 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще посети село Зарица в община Главиница, за да се запознае на място със ситуацията около намерените и спасени бедстващи щъркели. Живков иска да се увери, че птиците са в добро състояние и могат да бъдат освободени в природата. 

Министърът ще бъде придружен от директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе, инж. Любомир Атанасов. 

До момента в инспекцията в Русе са постъпили 12 сигнала от граждани или служители в общинските администрации. В стопански дворове са прибрани 15 птици в с. Черник (община Дулово), една - в с. Вокил (община Дулово), 2 - в  Регионалното депо в Силистра, една - в с. Овен (община Силистра), и една - в Исперих (община Разград).

РИОСВ-Русе изпрати писма до общинските и кметовете на кметства на контролираната територия с инструкции за оказване на помощ при намерени щъркели в безпомощно състояние.

Птиците са с частично обледени крила. На всички хора са дадени указания да ги освобождават след изсъхване на оперението им. Служител на ДГС-Силистра са намерили един щъркел с наранен крак, който ще бъде предаден на Спасителния център в Стара Загора.

Инспекцията е във връзка с кметовете на населените места и представителите на Спасителния център в Стара Загора. Важно е да се знае, че щъркелите, както повечето птици, мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. 

Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно е само ако птицата е с обледени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама