10-сантиметров камък в стомаха на жена беше изкаран без операция

13:00, 02 апр 18 25 1632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

10-сантиметров камък в стомаха на 78-годишна жена беше изкаран без операция в болница "Тракия" в Стара Загора. С помощта на сложна ендоскопска екстракция екипът, начело с д-р Иван Сираков, е изкарал фитобезоар с размери 10 на 6 см от стомаха на пациентката. 

Процедурата е продължила час и половина, съобщиха от болницата. През това време лекарите внимателно са фрагментирали на малки парчета с ендоскопски инструменти директно в стомаха твърдото като камък чуждо тяло, за да могат да го извадят през хранопровода и устата. Така на пациентката е била спестена тежка коремна операция.

Образуването на фитобезоар е много рядко срещано състояние, при което в стомаха се отлага и окрупнява твърда маса от несмлени частици от растителен произход. Те постепенно се сливат и безоарът се окрупнява, добивайки големина и консистенция на органичен камък, който не може да премине през изхода на стомаха към дванадесетопръстника и остава вътре. 

С течение на времето твърдите краища и повърхност на фитобезоара разраняват лигавицата и пациентът започва да усеща болки, гадене и стомашен дискомфорт. В случая образуванието е причинило на пациентката и голяма стомашна язва. Понякога фитобезоарът може да се образува и в тънкото черво, а пациентът да развие клинична картина на чревна непроходимост. Значение при образуването на фитобезоар има и забавения чревен пасаж на пациенти,
предразположени към запек.

„Вероятно в този случай образуването на фитобезоар е имало връзка с начина на хранене, но като цяло конкретните причини за появата му не могат да бъдат установени“, казва д-р Сираков.

При сегашния случай в Болница „Тракия“ пациентката се е хранила нормално. Преди месец жената почувствала болки, тежест в стомаха и изразен дискомфорт.

„Състоянието и е било диагностицирано чрез гастроскопия от колеги в друга болница в Стара Загора, които не са успели да извадят фитобезоара и са я насочили за хирургично лечение“, разказа д-р Сираков. 

Разрешаването на такъв медицински казус изисква голям опит от ендоскописта и целия му екип, както и специфично оборудване - ендоскопски апарати и консумативи. Лекарят и неговият екип решават да извадят образуванието по ендоскопски път, въпреки големия му размер и много твърда консистенция.

Наложило се лекарите да раздробяват фрагментите множество пъти, защото по-едрите парчета също създавали риск от перфорация и кървене от хранопровода. По време на екстракцията част от фитобезоара бил смлян на каша, която впоследствие спонтанно се евакуира от стомаха с хранителния пасаж.

Пациентката вече е изписана в отлично състояние и се чувства добре. Поставена е на специален хранителен режим, предписани са й медикаменти за лечение на язвата на стомаха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама