Античен документ с удивително значение за Стара Загора

12:58, 10 апр 18 / Култура 25 638 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Регионални Исторически музей на Стара Загора беше проведена научна конференция, която представи нови откритията за готското нашествие по нашите земи през трети век. Пергаментният ръкопис е дело на гръцкия историк Публий Херений Дексип и е част от т.нар. „Скитика“, а откритието е било направено във Виена. Текстът е бил извлечен със съвременни технически средства, тъй като е бил изличен от пергамента и е бил използван за църковен текст, а в работата са се включили изследователи от Словакия, Швейцария, Австрия и много други.

От античните страници става ясно, че Берое (днешна Стара Загора) е бил в центъра на решителни битки между готите и римляните. Данните сочат, че тогавашният римски император е изградил вал за защита на Берое, край днешното село Землен. След като готите преминават през нашите земи, те побеждават римските войски и плячкосват Берое и Филипополис (днешен Пловдив). След сражения и плячкосване, готите се изтеглят през прохода Пъстрово – Средногово и минават през Абритус (днешен Разград), където в сражение е убит римският император Деции Траян, както и двамата му съ-императори.

По откритите антични страници все още се правят изследвания и се разчитат, но тези данни открехват нова страница в историята на българските земи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама