Започна розоберът в Казанлъшкия регион

17:40, 09 май 18 25 876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Казанлъшкия регион започна кампанията по прибирането на розов цвят. Производителите очакват реколта, но по-ниска изкупна цена за килограм розов цвят. И при тази кампания основен проблем ще бъде липсата на работна ръка.

Първи с кампанията по прибирането на розов цвят стартираха в село Горно Черковище. Митко Кралев отглежда близо 20 декара рози от 12 години. Основните му притеснения обаче са, че ниската изкупна цена за килограм цвят, която дават розопреработвателите, тази година е много ниска - 2 лева и е възможно да не може да избие вложените в насажденията средства, предава БНТ.

"Проблемът идва с изкупната цена, защото от там се намаля вече крайната печалба. А разходите не са само за бране. Разходите са много. Всичко това е върху наш гръб. Вместо тази национална култура, която се води и за региона, и за България, ние се мъчим, измъчваме се и доколкото чувам някой колеги ще почнат да ги унищожават", споделя той.

И тази година се очаква трудно да се намерят розоберачи. Те получават по 1 лев за килограм набран розов цвят.

Според експерти тази година в България се очаква да бъде произведено около 3 тона розово масло. Близо 37 000 декара са розовите насаждения у нас, като 13 000 са само в казанлъшкия регион. За добиване на 1 кг. розово масло са необходими от 3 до 5 тона розов цвят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама