Премиера на камерната опера „Любов и ревност“ ще бъде представена в Стара Загора

13:00, 14 май 18 / Култура 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


На 15 май от 19 часа, Държавна опера Стара Загора ще представи  на сцена " В джоба 234" новата камерна опера „Любов и ревност“ от Албена Врачанска. Произведението е написано  специално за Старозагорската опера. Режисьор е  Елена Стоянова. Сценографията  и костюмите са на Кристиан Леков.  Диригент е Алекс Сансо от  Испания. Либретото на първата част - " Любовниците" е на Светла Георгиева, а на втората – Ревност“ - на Питър Табит Джоунс. Преводът е на Бисера Виденова.

Участват солистите Нели Нечева, Камелия Стойчева, Елена Мишинова, Пламен Кумпиков, Игнат Желев, Елена Баръмова, Петя Петрова, Тереза Бракалова, Николай Моцов, Димитър Зашев и др.
Албена Врачанска – Петрович е български композитор, живее и работи в Люксембург. Тя е автор на повече от 600 музикални произведения в различни жанрове. Внучка е на самобитния фолклорен композитор Андрей Врачански. Тя е ученичка на музикантите Пламен Джуров, Александър Райчев, Божидар Спасов, Лазар Николов.

Завършва Националната музикална академия със специалност „ Композиция“.Работи на Международния фестивал на изкуствата  „Аполония“ в Созопол, а по-късно като музиколог и музикален мениджър в Столична агенция „ Музика“ София. От 1996 год. Албена Врачанска се установява в Люксембург, където специализира съвременни композиционни техники, музикален анализ и компютърна музика под ръководството на Клод Леннерс.

През 2007 година получава поръчка от „ Културна година 2007-Люксембург и регион“ за композицията „ GLADIUS„ за електрическа китара и оркестър. Удостоена е с наградата за Култура 2007, както и звание за заслуги към културния живот на община Експеранж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама