Търсят фотопаметта за стария Казанлък

18:00, 17 май 18 / Любопитно 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да съхранят паметта за стария Казанлък и неговите уникални сгради. Тази амбиция са си поставили от единствения в страната Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък, съобщи ''Дарик''. 

От няколко месеца насам екипът на музея, начело с директора му Стефан Папукчиев, събират стари снимки, картички, диапозитиви, негативи и плаки на картички и снимки от стария Казанлък. Идеята им е да бъде създаден албум, който да покаже как е изглеждал градът на розите в миналото и как се променял във времето до наши дни. Голямата цел е да остане съхранена памет за поколенията. 

До момента са събрани стотици снимки и картички от частни дарители или издирени от екипа на музея. Колекцията се попълва и от изпратени от българи в чужбина стари снимки, картички или дарени фотоколекции. Сред събраните снимки за албума, има и такива, които на практика позволяват да се възстанови къща по къща, цели улици и площадни пространства в Казанлък, които отдавна не съществуват, каза Стефан Папукчиев. 

Най- старата снимка в колекцията до момента от Казанлък е 1860 година Викторианска дагеротипия. 

Място в бъдещия албум за стария Казанлък ще намерят и картички от освещаване на костие на хаджи Димитър на лобното му място под едноимениня връх, на казанлъшкия пазар- площад от 1908 година и на съседната улица „Кюлбуклук“, на Механотехническото училище, на единствената в света джамия с ляво мианре- Солак джамия, която се е намирала в Казанлък и е съборена преди много години.

Джамията е градена от Майстор Кольо Фичето. Тя е била една от деветте джамии, издигали се някога в Казанлък. Сред събраните до момента снимки са и фотоси, документиращи визита на първия космонавт Юрий Гагарин в Казанлък, както на първия българин, полетял в Космоса- Георги Иванов при визитата му в „Арсенал“, от посещението в оръженицата и на първия българин, направил околосветско пътешествие с яхтата „Кор Кароли“- варненецът капитан Георги Георгиев. 

Търсят се и фотоси, които са запечаатли видни казанлъшки личности или нациоанлни имена, посещавали града. 
Фотосите се приемат на място в музея или сканирани на електронен адрес: [email protected]

Условието за изпратените по мейл фотоси или картички е да са с висока резолюция, минумим 300 dpi.

От музея на фотографията и съвременните визуалните изкуства се надяват начинанието за опазване и съхраняване на документалната градска памет по отношение на сгради, места, улици и хора в стария Казанлък да намери много последователи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама