Напрежение в парламента заради сменените имена на местности в Стара Загора (ВИДЕО)

11:35, 06 юни 18 / Политика 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Декларация, прочетена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, предизвика скандал в парламента. В документа се заклеймява решението на Общинския съвет в Стара Загора, с което се преименуват 800 местности с турси имена. Председателят на парламента Цвета Караянчева отне думата на Карадайъ заради изтичане на времето. 

"Призоваваме всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставки за напрежение или несигурност, подкопава доверието и е провокация за националната сигурност. Нека търсим начини за опазване на културното наследство, което е важно за нашата идентичност и идентичността на всяка личност", прочете лидерът на ДПС. 

„За решението са гласували всички общински съветници, с изключение на съветниците на ДПС и това не е повод за гордост, както изглежда е становището на кмета на общината, издигнат от ГЕРБ. Той казва пред една медия, че има надпартийно обединение в Стара Загора по казуса с преименуването на българските местности. Всъщност това становище е достатъчен повод за притеснение и тревога“, смята Карадайъ. 

Той призова подобни промени да бъдат взимани само с предварителен диалог в обществото и определи решението на общинския съвет като „повод за размисъл за състоянието на демокрацията“. 

Напрежението в залата дойде, след като председателят Цвета Караянчева отне думата на Мустафа Карадайъ, а причина за това стана превишаване на времето за изказване. В пленарна зала дори се чуха викове „оставка“, адресирани до Караянчева, но страстите се успокоиха след като тя позволи на председателя на ДПС да довърши декларацията си.

В коментар на декларацията на ДПС депутатът от "Обединени патриоти" професор Станислав Станилов посочи, че българският етнически модел не е измислен от почетния председател на движението Ахмед Доган, съобщи БНР. "Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи, което те сега не искат да го правят", заяви Станилов. 

Йордан Цонев от ДПС репликира: "Искам да ви запитам: Там, където има други мнозинства в общинските съвети, как ще им попречите, ако те решат да отговорят на това с това, давате ли си сметка, аз да ви запитам като етнически българин и като християнин. Там дали си давате сметка за това. Дали си давате сметка, че през тези 20 години има отказ от реваншизъм, от една истински патриотична част от българското население. Когато говорите тук за разнообразието по българската земя, че има разнообразие от религии, разнообразие от етноси, разнообразие от имена, ако не си давате сметка, вие не сте патриоти". 
 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама