14 са случаите на болести, предизвикани след ухапване на кърлеж в Старозагорско

15:00, 12 юни 18 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

14 са случаите на болести, предизвикани след ухапване на кърлеж, регистрирани до края на май в Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. За 11 от случаите има съмнения за лаймска болест, доказана за 2 от тях. В останалите три случая се касае вероятно за марсилска треска. 

"Общините в Старозагорска област са извършили двукратно третиране на паркове, градини и тревни площи в населените места. Случаите на ухапани от кърлежи са във вилни зони, лозя и градини извън тях. Размножителните периоди на тези опасни за човека акари са от април до края на юни и от август до края на октомври. Благоприятни условия са високата влажност и високите температури", съобщи д-р Таня Перчемлиева, от дирекция „Надзор на заразните болести“ в здравната инспекция, пред БНР.

Предпазните мерки за всички, които работят в полето, в гората или са на излет са дълги панталони и ръкави, ботуши и използването на репиленти срещу комари и насекоми. И задължително внимателно преглеждане на цялото тяло за впити кърлежи. 

"При установяване на впит акар, да не се прави опит да се отстранява с мазнина или с въртеливи движения или третиране със спирт. А задължително да се потърси личния лекар или неотложния кабинет. Много е важно до 48-мия час от ухапването да бъде направена инжекция срещу тетанус и да започне лечение с антибиотик", съветва д-р Таня Перчемлиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама