Говори подалият сигнали срещу „Медицински одит” за прикриването на нередности

11:00, 15 юни 18 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 11 смъртни случая в лечебни заведения, включително и на новородени бебета, не са докладвани на прокуратурата от Изпълнителната агенция „Медицински одит”. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура. До разследването се стигна след сигнал от бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.

Един от фрапиращите примери, за които той сезира компетентните органи, е за мъртвородено бебе в болницата в Стара Загора миналата година, за който проверяващите констатират няколко нарушения на персонала. След това обаче случаят бил определен като „маловажен” лично от шефката на „Медицински одит” Златица Петрова.

Евлогиев каза, че е подавал не един, а редица сигнали за нередности в дейността на агенцията. „Колегите проверяващи се оплакваха от намесата на ръководители в работата им. Екипи от по 2-3 човека констатират нарушения и всичко завършва с едно голямо нищо. После те обясняваха, че поради намеса на даден ръководител, са се въздържали да съставят актове”, каза Евлогиев пред NOVA.

Той поясни, че въпросната схема се осъществявала заради вътрешни правила, според които решението на проверяващите се съгласува с различни хора на ръководни длъжности. „В сигналите си съм написал, че това корупционна среда, която създава предпоставки за злоупотреби”, заяви Евлогиев.

Директорът на болницата в Стара Загора д-р Йовчо Йовчев каза, че той и колегите му сами са подавали сигнали към проверяващите. Лечебното заведение всъщност е едно от най-често проверяваните в страната.

Един от последните случаи, по които агенцията все още не се е произнесла, е свързан със смъртта на новородено.

„На 15 януари 2018 г. жена родила плод с нарушения в дишането и сърдечната дейност, проявили се веднага след раждането. Детето постъпва в Клиниката по неонатология, а лечението му продължава два месеца и половина. В средата на април настъпва смъртта на новороденото. Ръководството на болницата се самосезира след публикации в медиите и изисква проверка от „Медицински одит”, обясни д-р Йовчев.

Той изрази надежда, че заключения по случая ще има до края на юни.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама