Операта влиза в цирка за първи път в България в Стара Загора

09:30, 19 юни 18 / Култура 25 847 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лазерно и акаробатично шоу, вплетено в прекрасните акорди на операта, изпълнена от оркестър, хор и солисти и всичко това под купола на истински цирк. За първи път в България операта влиза в цирка и то буквално. 
Уникалното шоу е най-новата премиера на Старозагорската опера, осъществена съвместно с цирк "Балкански", предаде БНР.
 
Старозагорци и гостите на града ще станат свидетели на невероятен спектакъл на операта "Палячи" на Руджеро Леонкавало, изиграна под шапитото на знаменития цирк "Балкански". На 20 и 21 юни ще се състоят и премиерните две представления в шапитото на цирковата трупа в парк "Артилерийски", съобщи директорът на старозагорската опера Огнян Драганов, който ще бъде и режисьор на уникалния за България спектакъл. 

Спектакълът ще дирижира Ивайло Кринчев, който сподели, че кръглата арена е предизвикателство за него, защото неизменно е с гръб към солистите, докато дирижира оркестъра. Това обаче няма да е проблем за професионалистите от операта, които продължават усилени репетиции на арената с 500 места. В екипа на постановката отново е привлечен румънският художник Каталин Йонеску-Арборе, който е автор на сценографията и костюмите. 

В спектакъла ще вземат активно участие и артистите от единствения академичен цирк в България, а това се оказа голямо предизвикателство и отговорност, разказа артистичния директор на цирка Александър Балкански-син. 

Номерата на артистите от цирка са подбрани от творческия екип прецизно, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната атмосфера. А в старозагорската постановка на "Палячи" пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на "Балкански". 

Със спектакъла на операта "Палячи" на 20 юни, от 19.00 часа, под купола на Академичен цирк „Балкански“ в Стара Загора ще бъде почетен големият български тенор Калуди Калудов. 40 години по най-престижните световни оперни сцени, години на активна артистична и педагогическа дейност, овенчани с триумфален възход, с щедри аплодисменти и не на последно място - с успехите на неговите последователи и ученици. 

На 14 юли от 11.00 часа в Правец по време на „Моцартови празници“ ще бъде официално отбелязана и годишнината на „Златния глас на България“ в традиционната за фестивала „Среща с автограф“. 14-то издание на фестивала „Моцартови празници“ в Правец ще бъде официално закрито на 15 юли на сцената на езерото със спектакъла на Старозагорската опера на операта „Палячи“ с участието на Калуди Калудов в ролята на Канио. 

През есента – „Палячи“ - операта в цирка ще гостува във Варна /на 3 и 4 септември/, в Пловдив /22 и 23 октомври/ и в София /19 и 20 ноември/. Специално за представленията в столицата цирк "Балкански" планира да разпъни голямото шапито за близо 2000 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама